Fond za stabilnost spašava obveznice koje drže mirovinski fondovi

Autor: Tomislav Pili , 02. travanj 2020. u 22:00
Osnivanje Fonda za stabilnost inicirala je Hanfa/SHUTTERSTOCK

Osnivanje fonda važno je i za državu koja dio od 45 milijardi kuna za program pomoći gospodarstvu namjerava pronaći izdavanjem obveznica.

Domaće financijsko tržište, uzdrmano pandemijskom krizom, dobilo je novi element stabilizacije koji bi trebao zaštititi vrijednost obveznica u portfeljima mirovinskih i investicijskih fondova.

Radi se o Fondu za stabilnost kojim će upravljati OTP Invest, izvijestila je u četvrtak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Kako stoji u priopćenju, riječ je o otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom koji se osniva na određeno vrijeme od tri godine, a namijenjen je institucionalnim ulagateljima koji su spremni uložiti najmanje milijun kuna, na tri godine, te koji u tom razdoblju neće imati potrebe za likvidnosti te mogu podnijeti umjeren rizik ulaganja.

Svrha Fonda za stabilnost bit će zajedničko ulaganje imovine, prikupljene javnom ponudom udjela u Fondu i to prvenstveno otkupom obveznica i instrumenata tržišta novca čiji je izdavatelj ili za koje jamči Republika Hrvatska te otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom koji su osnovani na području Republike Hrvatske, a koji svoju imovinu pretežito ulažu u obveznice, istaknula je Hanfa.

Fond će nastojati postići pružanje dodatne likvidnosti na obvezničkom tržištu Republike Hrvatske, dodaje financijski regulator. Kako doznaje Poslovni dnevnik, najvažniji ulagači u ovaj fond bit će obvezni mirovinski fondovi. Fond za stabilnost trebao bi pomoći u stabiliziranju tržišta obveznica i stvorit će mehanizam za stvaranje likvidnosti.

To je važno i za državu koja dio novca od 45 milijardi kuna koliko joj je potrebno za program pomoći gospodarstvu namjerava pronaći zaduživanjem na domaćem tržištu. Da se obvezničko tržište nedavno suočilo s problemom otkrio je u četvrtak i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe kazavši u intervjuu za Jutarnji list da je ta institucija zatražila intervenciju Hrvatske narodne banke koja je otkupila za 4 milijarde kuna obveznice od investicijskih fondova i osiguranja.

Time je spriječen pad vrijednosti državnih obveznica i omogućena likvidnost na tržištu javnog duga, kazao je Žigman.

Osnivanje Fonda za stabilnost bila je zajednička ideja Hanfe i društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, a na natječaju za društvo koje će njime upravljati odabrana je ponuda OTP Investa kao najpovoljnija. Iz tog društva za sada ne žele ništa komentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close