Fond pripremio rekordnih 756 milijuna eura za investicije

Autor: Bernard Ivezić , 18. veljača 2020. u 09:50
Foto: Getty Images

Primjerice, to je razina investicija kakve je na početku primala tvrtka Rimac Automobili.

Atomico, najveći europski VC fond za startupe pripremio je rekordnih 756 milijuna eura (820 milijuna dolara) za investicije u mlade tehnološke tvrtke u Europi. Društvo kroz svoj peti fond “Atomico V” planira ulagati u startupe koji su spremni za series A investicije, odnosno društva koja traže prve veće vanjske ulagače. Primjerice, to je razina investicija kakve je na početku primala tvrtka Rimac Automobili i drugi hrvatski startupi. Međutim, Atomico si je ostavio prostor da ulaže i u series B i C investicije, a to je već u praksi razina investicija koju trenutačno priželjkuje Infobip da bi potvrdio proklamirani status jednoroga.

Novi fond veći je od prethodnog Atomicovog VC fonda koji je prije tri godine postao aktivan na tržištu s rekordnih 706 milijuna eura (765 milijuna dolara). S novim fondom Atomico se čvrsto utaborio na vrhu europske VC scene, jer ovo investicijsko društvo upravlja s 2,49 milijarde eura (2,7 milijardi dolara) kapitala.

Ulagači u novi Atomicov fond su mirovinski fondovi, fondovi fondova, državni investicijski fondovi, osiguravatelji, banke, obiteljski ulagači, državne organizacije iz raznih krajeva svijeta te dijelom i osnivači startupa poput TransferWisea, Spotifya i Supercella.

Kako navodi Atomico, startupi koji očekuju primiti sredstva od njihovog novog fonda moraju imati velike ambicije i viziju kako pozitivno promijeniti razne aspekte društva i ekonomije. I prije nego je u cijelosti zatvorio novi fond, Atomico je već kroz njega napravio prve investicije.

Uložio je u startup koji razvija skalabilne ubrane farme Infarm, u startup HealX koji pomoću umjetne inteligencije traži lijekove za rijetke bolesti, zatim u Spacemaker, startup koji pomoću umjetne inteligencije pomaže u dizajnu i izgradnji novih zgrada, u startup Kheiron Medical koji pomoću strojnog učenja pregledava medicinske slike pa u startup koji se bavi zadržavanjem zaposlenika Peakon i druge.

Komentirajte prvi

New Report

Close