Okidač za novu rasprodaju bila je vijest da su klijenti povukli oko 100 milijardi dolara depozita

Autor: Tomislav Pili , 28. travanj 2023. u 11:58
Okidač za novu rasprodaju bila je vijest da su klijenti povukli oko 100 milijardi dolara depozita/Reuters

Dionica kalifornijske banke koja je ove godine izgubila već 93 posto vrijednosti pala je samo u srijedu dodatnih 49,4 posto.

Cijena dionica američke banke First Republic nastavila je tonuti ovoga tjedna nakon vijesti da regulatori u Washingtonu i financijaši s Wall Streeta i dalje ne mogu postići dogovor o stabiliziranju uzdrmane banke.

Dionica kalifornijske banke koja je ove godine izgubila već 93 posto vrijednosti pala je samo u srijedu dodatnih 49,4 posto. Okidač za ovu rasprodaju bila je vijest da su klijenti tijekom prošlomjesečnog loma iz First Republica povukli oko 100 milijardi dolara depozita.

Početkom tjedna banka je objavila kako razmatra “strateške opcije”. Međutim, upućeni izvori ističu kako banka još uvijek nije ni blizu prihvatljivog rješenja, kao što je prodaja cijelog ili barem dijela poslovanja.

Izvori Financial Timesa ističu kako je banka u kontaktu s američkom vladom koja problem First Republica shvaća vrlo ozbiljno, imajući u vidu kako su prošle Silicon Valley Bank i Signature Bank prošloga mjeseca.

Administracija u Washingtonu smatra kako bi poželjna opcija bila da First Republic preuzme neka od velikih banaka s Wall Streeta ili da prijeđe u vlasništvo Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC). Ta bi institucija pri tome i dala jamstvo za osiguranje svih štednih depozita, kao što je učinila u slučaju SVB-a.

Nedavno su First Republic kontaktirali predstavnici Bijele kuće, središnje banke Fed i američkog ministarstva financija i navodno ih sve više brine da banci istječe vrijeme do potpunog sloma.

Ministarstvo financija odbilo je komentirati ove navode. Ipak, unatoč oštrom padu dionice First Republica u utorak, KBW indeks regionalnih banaka oslabio je manje od četiri posto što sugerira kako investitori ne vjeruju u scenarij da bi se eventualni slom First Republica mogao preliti na ostale manje banke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zar tamo ne vlada tržišna ekonomija pa da se vlada ne mora uključiti?

New Report

Close