Grabe tržište od sedam bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2019. u 14:08
TransferWise očekuje da će poduzeća doseći udjel od 25%/Reuters

U Revolutu očekuju da će vrijednost prometa korporativnih klijenata doseći milijardu dolara.

Tehnološke tvrtke iz financijskog sektora Revolut i TransferWise sve se više okreću malim tvrtkama s obzirom da tržište prijenosa novca u tom sektoru globalno vrijedi sedam bilijuna dolara.

Kako navodi Reuters, britanski fintechovi razvili su poslovanje u prijenosu novca za pojedince, no prava zarada leži u platnom prometu kompanija.

Bez boljih uvjeta  
Prema lanjskim procjenama konzultantske kuće McKinsey, globalni prekogranični platni promet između malih tvrtki iznosio je 2017. između šest i sedam bilijuna dolara. Za usporedbu, prijenosi novca između pojedinaca vrijedili su između 400 i 500 milijardi dolara. Međutim, mnogo veće i time lukrativnije tržište malih i srednjih tvrtki i dalje je uglavnom pod dominacijom tradicionalnih banaka.  "Male tvrtke u bankama ne dobivaju nikakve bolje uvjete od klijenata iz sektora građanstva", kaže za Reuters Stuart Gregory, direktor TransferWisea za poslovne klijente.

 

100 tisuća

korporativnih klijenata privukao je Revolut do sada

Prema njegovim riječima, TransferWise mjesečno sklapa po 10.000 ugovora s korporativnim klijentima, što je dvostruko više nego krajem prošle godine. Njegova baza klijenata iz poslovnog sektora nadmašila je bazu iz sektora građanstva. No, većinu klijenata i dalje čime mikro tvrtke. U TransferWiseu očekuju da će poslovni klijenti činiti kroz nekoliko godina četvrtinu od tri milijarde funti mjesečnih prijenosa novca. Sada tvrtke sudjeluju sa šestinom udjela, odnosno 500 milijuna funti.

Imaju šansu 
Revolut, čija tržišna vrijednost prelazi milijardu dolara, u lipnju prošle godine bilježio je promet tvrtki od 218 milijuna dolara. No, ovoga bi mjeseca vrijednost platnog prometa korporativnih klijenata trebala doseći milijardu dolara, nadaju se u tom fintechu. Iz Revoluta kažu kako su do sada privukli 100.000 korporativnih klijenata, a još prošlog lipnja imali su ih 33.000.

Baza klijenata iz tog sektora mjesečno raste za 3000 do 6000 klijenata. Sukand Ramachandran, partner u tvrtki BCG, smatra kako fintechovi imaju šansu, ali tamo gdje su volumeni prijenosa novca mali. Velike banke neće imati ništa protiv prepustiti fintechovima manje transakcije, smatra Ramachandran. No, za veće transakcije morat će se zbog likvidnosti oslanjati na banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close