Financijski stručnjak: Držanje novca na bankovnom računu ozbiljan je gubitak

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2022. u 08:34
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

‘Mudriji ljudi’ svoju su štednju stavili u dolar umjesto da je drže u kunama i euru i puno su zaradili na tome.

Stručnjaci se jednoglasno slažu u jednom – držanje novca na štednji u banci nije najbolja opcija za upravljanje štednjom ili imovinom, pogotovo u krizama, kad raste inflatorni pritisak, piše tportal.

Time se vodi i Milan Horvat, glavni direktor tvrtke FIMA Plus i jedan od osnivača nekadašnje Varaždinske burze, te kaže da smisao djelomične štednje u banci u krizama ima smisla jer je kamata povećana te radi stabilne likvidnosti, no u doba inflacije gubitci su neizbježni i sve su veći ako je to jedini oblik upravljanja ukupnom štednjom.

Horvat preporučuje građanima da u inflacijskim i kriznim vremenima aktivnije rade sa svojom imovinom tako da je raspodijele u skladu s aktualnim trendovima na tržištu investicijskih proizvoda te s osobnim poznavanjem rizika ili uz podršku educiranih i specijaliziranih osoba, financijskih savjetnika. Inflacijski pokazatelji u ovom trenutku su između sedam i devet posto na globalnoj razini, u Hrvatskoj preko 12 posto, što znači da je držanje novca na bankovnom računu ozbiljan gubitak – do desetine imovine izgubit će se prema sadašnjim uvjetima kamatnih stopa i stope same inflacije.

Ističe da su ‘mudriji ljudi’ svoju štednju stavili u dolar umjesto da je drže u kunama i euru i puno su zaradili na tome, preko 15 posto, što je više od inflacije. Dodaje pritom da postoje različiti oblici ulaganja kojima možete u kriznim vremenima pokušati sačuvati ili povećati njihovu vrijednost, piše tportal.

Kriptovalute su također prilika za dugoročne investicije. Među njima ima sjajnih prilika, ali samo za one koji to stvarno razumiju. Kad radite nešto i krenete s investicijama, morate to ili jako dobro razumjeti ili tražiti savjet od ljudi koji se bave time. Iako je financijska pismenost posljednjih godina sve bolja, više se govori o tržištu kapitala, digitalnom novcu i fondovima te smo informiraniji, neoprezni i neuki građani ipak i dalje mogu lako postati žrtve prevara. Opcija je puno, ali treba im pristupiti s razumijevanjem i dozom opreza’, zaključuje Horvat.

Komentari (3)
Pogledajte sve

slazem se.zato ja drzim doma jer banka sveki mjesec koristi odrzavanje racuna.mozes mislit.jebe narod u zdrav mozak

Baš je pametan ovaj financijski stručnjak. Kako samo pametno ulaže svoj novac i zarađuje. Pravi znalac.

Da bas je lako predvidjeti u kojem smjeru ce valuta ici. Pogotovo nakon beskonacnog printanja USD-a, bas je bilo ocito da ce nadjacati ostale valute.

Koliko je Milanče zaradio stavljajuči svoju štednju u dolare?

New Report

Close