Financije zanimaju svakog 3. studenta

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2019. u 22:00
Studenti s ekonomskim obrazovanjem spremniji su na financijski rizik/FOTOLIA

Polovica studenata o financijskim temama informira se rijetko, a 23 posto gotovo nikada.

Čak 72 posto studenata u Hrvatskoj rijetko se ili nikada ne informira o temama vezanim za financije, pokazalo je istraživanje "Jesu li mladi danas dovoljno financijski pismeni?", predstavljeno u srijedu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS). 

Anketno istraživanje u kojem je sudjelovalo 1731 studenata proveo je tim znanstvenika s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) pod vodstvom viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Romana Šubića, docenta na tom odjelu. 

Od ispitanih studenata, 49 posto se o temama o financijama informira rijetko, a njih 23 posto gotovo nikada, što predstavlja, kako je ustvrdio Ivan Balabanić s Odjela za sociologiju HKS-a, pomalo zabrinjavajuć podatak o tome da se čak 72 posto studenata ne informira o financijama.

Nadalje, 60 posto ispitanika pojam rizika poistovjećuje s nesigurnošću. Istraživanje pokazuje da studenti nisu skloni preuzimanju financijskog rizika, a 50 posto ih se može smatrati konzervativnima po pitanju ulaganja.

Muški studenti su skloniji preuzimanju rizika, a studenti koji su pohađali srednju ekonomsku školu znatno prije i češće su spremni za ulazak u financijski rizik, a pokazuju i veće znanje. To pokazuje, pojašnjava Balabanić, da je obrazovanje važna determinanta. Istraživanje pokazuje i da studenti imaju djelomično veće financijsko znanje od studentica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close