Problemi u bankovnom sektoru, mogućnost širenja kreditne krize

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2023. u 12:01
Fed upozorava da bi smanjenje kreditiranja povećalo troškove financiranja tvrtki i građana/Reuters

Fed sve više brine da će kolaps Silicon Valley i Signature Banka u ožujku te prošlotjedna propast First Republica dovesti do smanjenja kreditiranja i srušiti cijene imovine.

Federalne rezerve (Fed) upozorile su da bi problemi u bankovnom sektoru mogli potaknuti širu kreditnu krizu i usporiti američko gospodarstvo, dok istodobno kreditori najavljuju planove za pooštravanje uvjeta kreditiranja zbog bojazni za naplatu i bijeg depozita.

Fed sve više brine da će kolaps Silicon Valley i Signature Banka u ožujku te prošlotjedna propast First Republica dovesti do smanjenja kreditiranja i srušiti cijene imovine.

Središnja banka SAD-a rekla je u svom polugodišnjem izvješću o financijskoj stabilnosti da bi unatoč “odlučnim akcijama” regulatora i dužnosnika za rješavanje nedavne regionalne bankarske krize, zabrinutost oko “ekonomskih izgleda, kreditne kvalitete i likvidnosti financiranja” mogla dovesti da “banke i druge financijske institucije još smanje ponudu kredita gospodarstvu”.

Dodaju da bi “oštro smanjenje dostupnosti kredita povećalo troškove financiranja za poduzeća i kućanstva što bi potencijalno rezultiralo usporavanjem gospodarske aktivnosti”.

Mogućnost za kreditnu krizu navodi se među najvećim aktualnim rizicima za financijski sustav, no ne i kao najvjerojatniji scenarij. “Kreditna kriza, ili barem kreditni stisak, počinje. Mislim da moramo reći da je recesija moguća”, rekao je predsjednik Banke federalnih rezervi Chicaga Austan Goolsbee Yahoo Financeu.

Strahovi od kreditne kontrakcije dolaze u trenutku kada SAD-u prijeti ‘default’ duga budući da se Bijela kuća i Kongres nisu uspjeli dogovoriti oko povećanja limita zaduživanja od 31,4 bilijuna dolara.

Dogovor se mora postići do početka lipnja kako bi se izbjegla, prema riječima ministrice financija Janet Yellen, “katastrofa” za gospodarstvo i tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close