Evo u koje su dionice investitori počeli masovno ulagati

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2020. u 09:07
Foto: Getty Images

Pandemija se stišava i investitori kupnjama dionica podižu vrijednosti indeksa iako se gospodarski šok uzrokovan virusom još uvijek itekako osjeti.

Ulagači su ponovno voljni preuzimati veći rizik na financijskim tržištima. Kako piše Lider, navedeno potvrđuje prelazak vodećih indeksa američkih dionica preko važnih psiholoških granica. Naime, u srijedu je S&P 500 premašio 3.000 bodova dok je simbolična razina od 25.000 bodova premašena kada je u pitanju Dow Jones indeks. Indeksi su se zadnji put nalazili na ovim razinama u prvoj polovici ožujka kada je pandemija COVID-19 virusa ubrzanim tempom širila paniku, kako u svakodnevnom životu tako i na financijskim tržištima.

Danas, dva mjeseca poslije, pandemija se stišava i investitori kupnjama dionica podižu vrijednosti indeksa iako se gospodarski šok uzrokovan virusom još uvijek itekako osjeti. Zanimljiv je i obrazac ponašanja dioničkih tržišta prema kojem se raniji predvodnici oporavka iz tehnološkog i zdravstvenog sektora zamjenjuje snažnim rastom dionica kompanija iz sektora i industrija koje su najosjetljivije na koronavirus i zdravlje gospodarstva. Razlozi optimizma pronalaze se u orijentaciji ulagača prema budućnosti nakon krize i nadi da će ponovno otvaranje ekonomija dovesti do bržeg povrtaka normalnim uvjetima nego što se to prije samo nekoliko tjedana moglo očekivati. Također, znatne fiskalne i monterne mjere umanjile su rizik dodatnih financijskih poteškoća ili čak bankrota ovakih kompanija.

S tim u svezi dionice iz industrijskog, financijskog i drugih sektora koji imaju ciklične predznake predvode rastom u zadnja dva tjedna. Tako fokus tržišta postepeno prelazi s tehnoloških giganta na donedavno „otpisane“ dionice poput bankarskih, kruzer kompanija te maloprodajnih lanaca. Grafička komparacija kretanja sektorskih ETF-ova najbolje pokazuje ovaj novi obrazac ponašanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close