Evergrande neće moći računati na državno spašavanje

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2021. u 22:00
Država je poručila glavnim zajmodavcima Evergrandea da produlje rokove otplate kamata ili da reprogramiraju kredite i promatrači tržišta sve su skloniji procjeni da su male šanse da će država izravno pomoći. Kompanija mora 23. rujna platiti 83,5 milijuna dolara kamata. Državni tabloid poručuje da spas treba tražiti na tržištu/REUTERS

Potencijalni bankrot Evergrandea vjerojatno neće izazvati oluju u financijskom sustavu kao što se dogodilo nakon propasti američkog Lehman Brothersa.

Prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group ne bi trebala očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelika da bi se dopustila njezina propasti, upozorio je glavni urednik kineskih državnih novina Global Times. Evergrande mora tražiti spas na tržištu, a ne u vladi, poručio je Hu Xijin na WeChatu.

Potencijalni bankrot Evergrandea vjerojatno neće izazvati oluju u financijskom sustavu kao što se dogodilo nakon propasti američkog Lehman Brothersa jer se radi o kompaniji za razvoj nekretnina, a ne o banci, drži on.

To je prvi komentar u državnim medijima u kojem se dovodi pod znak pitanja vladina pomoć drugoj najvećoj kompaniji za razvoj nekretnina u Kini, primjećuje Reuters. Global Times državni je tabloid i njegovi stavovi ne odražavaju nužno mišljenje vlade.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njegove obveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav ako ne budu stabilizirane.

Država je poručila glavnim zajmodavcima Evergrandea da produlje rokove otplate kamata ili da reprogramiraju kredite i promatrači tržišta sve su skloniji procjeni da su male šanse da će država izravno pomoći. Kompanija mora 23. rujna platiti 83,5 milijuna dolara kamata.

Komentirajte prvi

New Report

Close