Eurozona izgledno u ‘minusu’ u zadnjem kvartalu prošle godine

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2024. u 21:00
U središnjoj banci u Frankfurtu očekuju da će brz tempo dezinflacije vjerojatno usporiti 2024. /Shutterstock

ECB 25. siječnja odlučuje o kamatnim stopama dok rast usporava, a inflacija ostaje tvrdoglava.

Gospodarstvo eurozone izgledno će pasti u zadnjem tromjesečju 2023. godine, a nedavni rast inflacije mogao bi se nastaviti u narednim mjesecima, upozorio je u srijedu potpredsjednik Europske središnje banke Luis de Guindos.

U komentarima usmjerenim na ‘hladeđnje’ očekivanja da će ECB zaokrenuti monetarnu politiku i krenuti sa snižavanjem stopa već u ožujku, de Guindos je rekao da će se brz tempo dezinflacije iz prošle godine vjerojatno “usporiti 2024. i privremeno zaustaviti na početkom godine” nakon što je inflacija porasla s 2,4 posto u studenom na 2,9 posto u prosincu.

(Ne)utemeljeni optimizam

Mnogi predviđaju da će rast cijena u zemljama eura ove godine usporiti na ciljanu razinu, no središnja banka to vidi tek u trećem kvartalu 2025.

Slabi izgledi
Dodao je da meki pokazatelji ukazuju na kontrakciju gospodarstva u prosincu. To bi potvrdilo “mogućnost tehničke recesije u drugoj polovici 2023. i slabe izglede za bližu budućnost”, dodao je dužnosnik ECB-a. Njegove opaske ilustriraju koliko će neizvjesna biti odluka središnje banke u Frankfurtu na sastanku 25. siječnja.

Ključno pitanje je koliko rano treba početi snižavati kamatne stope u uvjetima slabih gospodarskih izgleda i inflacije tvrdoglavo iznad dva posto, piše Financial Times. Mnogi ekonomisti i ulagači na tržištima predviđaju da će rast cijena u zemljama eura ove godine usporiti na ciljanu razinu, no središnja banka to vidi tek u trećem kvartalu 2025.

De Guindos nije rekao što bi vjerojatna recesija značila za monetarnu politiku, ostajući čvrsto pri mantri ECB-a da će “buduće odluke nastaviti slijediti pristup koji ovisi o podacima pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja ograničenja”.

2,9

posto ubrzala je inflacija u prosincu u eurozoni

Naveo je da očekuje da će inflacija u eurozoni slijediti sličan put kao u Španjolskoj, gdje je pala ispod 2 posto u lipnju 2023. prije nego što je narasla iznad 3 posto u posljednja četiri mjeseca prošle godine nakon što je vlada postupno ukinula energetske subvencije. “Pojavit će se pozitivni bazni efekti energije, a isteći kompenzacijske mjere povezane s energijom što će dovesti do prolaznog povećanja inflacije”, rekao je.

Gospodarstvo eurozone stagniralo je veći dio prošle godine, a u tri mjeseca do rujna zabilježilo pad 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. Očekuje se da će u 2024. uslijediti blagi oporavak zahvaljujući nižoj inflaciji i višim plaćama. ECB je prošlog mjeseca prognozirao ubrzanje rasta s 0,1 posto u četvrtom kvartalu 2023. na 0,4 posto u trećem kvartalu ove godine.

Rast razočarao
Hoće li se to dogoditi ili ne, ostaje vidjeti. De Guindos je bacio sumnju rekavši da je rast “razočaravajuć” i da se “čini da je usporavanje široko utemeljeno, pri čemu su posebno pogođeni građevinarstvo i proizvodnja”. Dodao je da bi “usluge također trebale usporiti u nadolazećim mjesecima zbog slabije aktivnosti ostatka gospodarstva”.

Njegov pesimističan stav stajalište dobrim dijelom posljedica je rezultata ankete menadžera nabave u eurozoni koja je ukazala na nastavak pada poslovne aktivnosti krajem prošle godine. ECB je prošli mjesec odbacio očekivanja o skorom smanjenju kamatnih stopa, rekavši da želi vidjeti znakove popuštanja pritisaka na plaće kako bi bio siguran da će inflacija nastaviti padati u uvjetima rekordno niske nezaposlenosti od 6,4 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close