Europski regulator rejting agencijama zaprijetio čak i oduzimanjem licencije

Autor: Tin Bašić , 02. prosinac 2013. u 22:01
Agencije su snažno kritizirane kada su snizile rejtinge nekim državama/FOTOLIA

Tri agencije, Fitch, Moody’s i Standard & Poor’s, posljednjih su godina pod stalnim kritikama iz Europe.

Europski regulator tržišta kapitala ESMA upozorio je tri najpoznatije svjetske agencija za dodjelu kreditnog rejtinga da bi mogao protiv njih poduzeti prisilne radnje nakon što su otkrili nedostatke u načinima rangiranja i dodjele rejtinga državnim obveznicama.

Tri američke rejting agencije, Fitch, Moody's i Standard & Poor's, u posljednjih su nekoliko godina pod konstantnim kritikama iz Europe s obzirom na vrijeme kada su snižavale rejtinge članicama EU čime su dodatno pogoršali krizu, piše Wall Street Journal. U izvješću ESMA-e koje je objavljeno u ponedjeljak, upozorava se na cijeli niz slabosti i potencijalnih rizika koji bi mogli kompromitirati neovisnost i točnost triju agencija. Ističu se i slabosti u načinima na koje su agencije rukovale s povlaštenim informacijama, uključujući i otkrivanje nadolazećih objava o kreditnim rejtinzima trećim stranama."ESMA nije utvrdila je li došlo do povrede zakona u rejtincima triju agencija. No daljnja istraga mogla bi dovesti do izravnog nadzora, čak i prisilnih radnjI", stoji u izvješću ESMA-e.

Čelnik europskog regulatora Steven Maijoor pri tome je izjavio da bi potencijalne sankcije mogle uključivati i javnu opomenu, novčanu kaznu, pa čak i oduzimanje licencije. No, ipak nije htio reći hoće li se donijeti takva odluka. Glasnogovornica agencije Moody's poručila je da je agencija predana u poslovanju u skladu s eurospkom regulacijom i učinkovito rješava eventualne sukobe interesa. U agenciji Fitch su uvjereni kako posluju u skladu s europskim zakonima, no "brzo će riješiti eventualne probleme koji su spomenuti u izvješću ESMA-e".

Tri američke rejting agencije snažno su kritizirane kada su snizile rejtinge nekim državama članicama eurozone. Primjerice, kada je Standard & Poor's 2011. godine snizio rejting Grčkoj u trenutku kada je ta država pregovarala o međunarodnom paketu pomoći. Od početka krize, Europska unija donijela je tri seta različitih propisa za rejting agencije, a ESMA jedna od tri ključna regulatora postala je rejting agencijama krovni supervizor za Europu. U svom posljednjem izvješću, europski regulator je poručio da agencije još uvijek moraju poboljšati svoj način rada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close