Europski burzovni indeksi oslabili s najviših razina u osam mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2019. u 10:25
Foto: Getty Images

Fokus investitora je i na zaradama korporacija.

Na europskim burzama u srijedu prijepodne najvažniji indeksi bili su uglavnom u minusu, spustivši se s najviših razina u zadnjih osam mjeseci, dok investitori za nove smjernice čekaju objavu novih poslovnih izvješća kompanija.

Nakon što je u utorak dosegnuo najvišu razinu u zadnjih osam mjeseci, paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,1 posto, pri čemu pojedini sektori imaju različitu izvedbu.

Istodobno, londonski Ftse indeks istodobno je oslabio 0,18 posto, na 7.456 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 5.526 bodova, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,07 posto, na 12.109 bodova.

Europska tržišta kapitala nije ohrabrio podatak da je u prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ista stopa rasta kao u prethodnom kvartalu, no veća od 6,3 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Analitičari, naime, ocjenjuju da je još prerano za ustvrditi da se kinesko gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja te da je i dalje potrebna podrška politike kako bi se zadržao zamah aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Fokus investitora je i na zaradama korporacija, pri čemu bi do kraja tjedna velik broj američkih i europskih kompanija trebao objaviti poslovne rezultate. Danas se očekuju rezultati Ericssona, PepsiCoa i BNY Mellona.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je u srijedu 0,25 posto, na 22.277 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close