Europske burze porasle, Hugo Boss pao

Autor: Poslovni.hr/H , 16. listopad 2015. u 12:05
Foto: Thomas Niedermueller/dpa/DPA/PIXSELL

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za gotovo 10 posto, dionica Hugo Bossa, nakon što je ta modna kuća smanjila procjene poslovnih rezultata u ovoj godini zbog pada prodaje u Kini i slabije potrošnje turista u SAD-u.

Na europskim su burzama u petak cijenedionica porasle drugi dan zaredom jer su novi pokazatelji ublažili strahovanja od slabljenja američkog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 0,7 posto, na 1.435 bodova, nakon što je jučer skočio 1,4 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 0,70 posto, na 6.381 bodu, dok je pariški CAC ojačao 0,60 posto, na 4.703 boda, a frankfurtski DAX 0,50 posto, na 10.113 boda.

Pozitivno na europska tržišta utječe jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon što su podaci o niskoj inflaciji, koja se i dalje kreće znatno ispod ciljanih razina američke središnje banke, učvrstili uvjerenje ulagača da će Fed odgoditi povećanje kamata do iduće godine.

S druge strane, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna na najnižu razinu u 42 godine, što je ublažilo strahovanja od slabljenja američkog gospodarstva.

"Razdoblje labave monetarne politike nastavit će se još neko vrijeme, pa je raspoloženje na tržištima dobro. Mogu se očekivati daljnji dobici nakon nekoliko teških mjeseci za ulagače", kaže Lorne Baring, direktorica u fondu B Capital Wealth Management.

Zahvaljujući rastu cijena nafte, nakon četiri dana pada, jutros su najveće dobitnice dionice u energetskom sektoru. STOXX Europe 600 indeks tog sektora skočio je 1,6 posto.

Među dobitnicama je i dionica Carrefoura, s rastom cijene za 3,7 posto, jer je najveći europski trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

S druge strane, dionica Nestlea pojeftinila je više od 2 posto jer su poslovni rezultati te švicarske prehrambene kompanije podbacili očekivanja.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za gotovo 10 posto, dionica Hugo Bossa, nakon što je ta modna kuća smanjila procjene poslovnih rezultata u ovoj godini zbog pada prodaje u Kini i slabije potrošnje turista u SAD-u.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close