Europske burze pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. lipanj 2018. u 12:10
Foto: Thinkstock

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,6 posto, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagači oprezni uoči summita skupine G7 na kojemu će se raspravljati o trgovinskim pitanjima, ali i slabijih nego što se očekivali gospodarskih pokazatelja u Njemačkoj.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,6 posto, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,6 posto, na 7.659 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 12.689 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.425 bodova.

Gotovo svi sektori, od financijskog i automobilskog do kemijskog i rudarskog, jutros su u minusu, što je među ostalim posljedica slabih gospodarskih pokazatelja.

U Njemačkoj, vodećem europskom gospodarstvu, industrijska je proizvodnja u travnju neočekivano pala za 1 posto, a pale su i narudžbe te izvoz.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što će se na summitu Skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava tijekom vikenda razgovarati o trgovinskim pitanjima, nakon što je Washington uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz Meksika, Kanade i EU-a.

Meksiko i Kanada već su uzvratili protumjerama, a isto je najavila i EU.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sjednica čelnika Feda počinje 12. lipnja, a očekuje se drugo po redu povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u ožujku. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

Uz to, uskoro bi i Europska središnja banka mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku.

Peter Praet, glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB), kazao je polovicom tjedna da je zbog snažnog rasta središnja banka sigurna da se inflacija kreće prema ciljanim razinama.

To, kažu analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB-a na sjednici idućega tjedna progovoriti o ukidanju poticajnog programa kupnje obveznica.

A to bi značilo da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na financijskim tržištima, što je podržavalo rast burzi dionica.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 1,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, na 22.694 boda. No, u cijelom ovom tjednu skočio je 2,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close