Nazire se novi val otkaza: Europske banke od 2008. otpustile 1,1 milijun radnika

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2019. u 08:01
U posljednjih 10 godina svaki peti radnik morao je otići/SHUTTERSTOCK

Moody’s smatra da će se jaz u profitabilnosti srednjoročno dodatno proširiti unatoč smanjenju broja zaposlenika.

Kako bi pronašli lijek za sada već kroničnu slabu profitabilnost, najveće europske banke u posljednjih su 10 godina otpustile više od milijun zaposlenika.

Kako navodi Financial Times, pod pritiskom negativnih kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB), usporavanja ekonomskog rasta, Brexita i regulatornog pritiska, europske banke samo su ove godine najavile 60.000 otkaza.   

Podaci pokazuju da se broj zaposlenika 10 najvećih europskih banaka po tržišnoj kapitalizaciji od 2008. smanjio za 1,1 milijun što je petina ukupne radne snage. Za usporedbu, američke banke u istom su razdoblju snizile broj radnika za sedam posto. Međutim, koliko su te mjere imale efekta, krajnje je upitno.

Rejtinška agencija Moody's, koja je ovoga tjedna izmijenila svoja predviđanja poslovanja globalnih banaka iz negativnih u stabilne, upozorila je da će se jaz u profitabilnosti između banaka iz eurozone i globalnih konkurenata u srednjoročnom razdoblju dodatno proširiti unatoč smanjenju broja zaposlenih.

Međutim, novi val otkaza već se nazire. S obzirom da slabi otpor europskih političara i regulatora prema bankovnoj uniji, dobar dio najvećih europskih banaka sprema se za konsolidaciju kroz spajanje.

To bi moglo "otključati" dodatno smanjivanje radne snage s obzirom na "sinergijske učinke". Ne treba zanemariti ni daljnju digitalizaciju poslovanja koja smanjuje potrebu za ljudskim radom, posebno u poslovanju sa stanovništvom.

Komentirajte prvi

New Report

Close