Europska tržišta podupire optimizam u vezi zapošljavanja u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2014. u 15:45
Reuters

Ulagači se nadaju da će najnovije izvješće o zapošljavanju u SAD-u u siječnju pokazati znakove učvršćivanja gospodarskog rasta.

Europske dionice ponovo su porasle u petak, poduprte očekivanjima da će američki podaci o zapošljavanju potvrditi stablizaciju oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Londonski FTSE porastao je 0,18 posto na 6.570 bodova, frankfurtski DAX za 0,28 posto na 9.282 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,24 posto i iznosio 4.198 bodova.

Ulagači se nadaju da će najnovije izvješće o zapošljavanju u SAD-u u siječnju pokazati znakove učvršćivanja gospodarskog rasta.

"Inicijalni podaci o zaposlenosti potaknuli su optimizam i mislim da će današnji podaci poduprijeti rast tržišta", rekao je Mark Ward iz tvrtke Sanlam Securities.

"Budu li pak brojke loše, mislim da će uslijediti prilično velike rasprodaje".

Prema anketi Reutersa, očekuje se da su američki poslodavci otvorili u siječnju 185 tisuća radnih mjesta. Takav podatak uvjerio bi ulagače da gospodarski rast ne posustaje.

Vodeći dobitnici u petak bile su rudarske i industrijske dionice, osjetljive na optimizam vezan za globalno gospodarstvo.

Proizvođač čelika ArcelorMittal dobio je na vrijednosti četiri posto, nakon što je prognozirao veću dobit u 2014., a njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp 1,1 posto.

Među dobitnicima izdvajala se i banka Danske Bank, cijene čijih su dionica skočile 3,9 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,17 posto na 14.462 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close