Europska središnja banka smatra da bi porez oslabio talijanske zajmodavce

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2023. u 20:00
Foto: Reuters

Bankovni regulator eurozone priprema prigovor vladi u Rimu zbog najave dodatnog nameta.

Europska središnja banka (ECB) uputit će Italiji pismo s prigovorima na vladin iznenadni porez na dobit banaka, objavio je u petak dnevnik Corriere della Sera.

U pismu će ECB kritizirati činjenicu da je Rim prije desetak dana najavio uvođenje poreza, a da prethodno nije obavijestio talijansku središnju banku ni ECB, kako bi to trebalo učiniti prema pravilima EU-a, pišu talijanske novine ne navodeći izvore.

Politički motivi
Taj porezni rizik oslabio bi talijanske banke i njezino gospodarstvo općenito, naglasit će ECB u pismu koje će biti poslano najkasnije za “nekoliko tjedana”, navodi se u članku Corriere della Sera. Podsjetimo, u nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, talijanska konzervativna vlada je prošli ponedjeljak objavila iznenađujuću odluku da će oporezivati jednokratnim dodatnim porezom od 40 posto veliku dobit banaka.

40

posto trebala je iznositi stopa poreza, a dan nakon pala je na 0,1 posto imovine banaka

Rim je konkretno namjerava oporezivati neto kamatnu maržu banaka, koja predstavlja razliku između kamata na kredite i depozite i izvor je zarade banaka. To je izazvalo velike prodaje dionica banaka, i to ne samo velikih talijanskih nego i ostalih bankarskih divova u eurozoni. Potom se manje od 24 sata kasnije djelomično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vrijednosti njihove imovine.

Jednokratnim se porezom oporezuje snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa. Reuters je u vrijeme kada je mjera objavljena doznao da će talijansko Ministarstvo financija tim porezom prikupiti nešto ispod tri milijarde eura. No prije pojašnjenja kako se uvodi maksimalna granica za oporezivanje, izračuni su ukazivali na znatno veće iznose.

Rekordne zarade
Desna talijanska vlada u više je navrata kritizirala banke jer nisu višu cijenu novca prenijele i na štediše, ali se pokrenula tek nakon posljednjeg niza rekordnih zarada o kojima su banke izvijestile krajem srpnja i početkom kolovoza.

Sve su talijanske banke ostvarile mnogo bolje rezulate od očekivanja te povisile procjene dobiti zahvaljujući rastu kamatnih stopa. Vodeća talijanska banka Intesa Sanpaolo krajem prošlog mjeseca priopćila je da očekuje ove godine dobit iznad 13,5 milijardi eura iz neto kamatne marže.

UniCredit je također poboljšao svoje financijske smjernice za ovu godinu te sada očekuje da će u ovoj godini ostvariti neto prihod veći od 21,5 milijardi eura i neto dobit iznad 7,25 milijardi eura.

“Treba samo pogledati dobit banaka u prvom polugodištu da bi se shvatilo da ne govorimo o nekoliko milijuna, nego o milijardama”, rekao je prilikom predstavljanja poreza potpredsjednik vlade Matteo Salvini na tiskovnoj konferenciji u Rimu.

“Ako je (istina da) se teret viših kamata udvostručio za kućanstva i poduzeća, ono što vlasnici tekućih računa dobivaju sigurno se nije udvostručilo”, naveo je Salvini, dodajući da postoji veliki jaz između primijenjenih stopa na kredite i depozite. Španjolska i Mađarska već su uvele porez na prekomjernu dobit bankarskog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close