Europska središnja banka razmišlja o svojoj kriptovaluti

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Ministri financija EU-a suglasni s idejom.

Kriptovaluta iza koje bi stajala Europska središnja banka (ECB) mogla bi postati neophodna ako troškovi platnog prometa ostanu previsoki, pokazuje povjerljivi dokument monetarne vlasti eurozone kojeg prenosi Reuters. K tome, usvajanje ECB-ove digitalne valute mogli bi ubrzati znaci manjeg korištenja gotovine.

Užasnuti regulatori

Planovi za europsku javnu kriptovalutu počeli su se pojavljivati nakon što je najveća svjetska društvena mreža Facebook u lipnju najavila izdavanje svoje kriptovalute libra. Facebookova najava užasnula je globalne financijske regulatore širom svijeta zbog financijske moći koju bi kompanija time prigrabila s obzirom na dvije milijarde svojih korisnika. Međutim, Facebookova ideja naglasila je činjenicu usitnjenih platnih sustava u Europskoj uniji u kojima dominiraju američke kartičarske kompanije te nepostojanja zajedničkog sustava koji bi snizio troškove transakcija.

“Ako ne uspiju napori financijske industrije u razvoju inovativnih i efikasnih paneuropskih platnih rješenja, društvena potreba za takvim sustavom mogla bi biti zadovoljena izdavanjem digitalnih valuta središnje banke”, stoji u dokumentu u koji je Reuters imao uvid. O dokumentu su jučer raspravljali europski ministri financija. Ministri su pohvalili rad Europske središnje banke (ECB) na projektu javne digitalne valute koja bi mogla predstavljati alternativu privatnim inicijativama, prenose agencije.

Javna kriptovaluta predstavljala bi alternativu libri i ostalim privatnim projektima i mogla bi sniziti trošak međunarodnih transakcija, koje ECB smatra previsokima.

Prema najambicioznijem scenariju, korisnici javne digitalne valute mogli bi otvoriti račune izravno u ECB-u. To bi snizilo transakcijske troškove, ali bi udvostručilo kapacitete s postojećim platnim uslugama komercijalnih banaka.

Manje radikalni scenarij

Manje radikalni scenarij stoga predviđa da ECB distribuira bankama elektroničku gotovinu ili tokene koje bi banke dalje distribuirale svojim klijentima.

U svakom slučaju, digitalna valuta iza koje stoji ECB imala bi dalekosežne implikacije za financijski sustav, navodi se u dokumentu. Taj bi projekt mogao promijeniti način na koji se monetarna politika vodi, a utjecaj bi osjetio i bankovni sektor, kreditno posredovanje i financiranje na tržištu.

Međutim, ECB ne vidi utjecaj na gotovinska plaćanja, za sada najpopularnija u Europi. No, znaci pada korištenja gotovine u budućnosti mogli bi biti katalizator napora središnje banke u području digitalnih valuta, stoji u dokumentu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close