Europa, Engleska i Japan – oaze jeftinog novca i u 2017.

Autor: Poslovni.hr , 01. siječanj 2017. u 22:01
Foto: Shutterstock

Monetarne politika većine središnjih banaka bez velikih promjena.

Analitičari predviđaju da bi ove godine monetarna politika četiri najznačanije središnje banke u svijetu mogla krenuti u različitim smjerovima. Dok je pravac američkpg Feda više-manje jasan, ostaje za vidjeti što će učiniti čelnici Europske središnje banke (ECB), Banke Engleske te Banke Japana.

Fedova četiri podizanja

Predsjednica Feda Janet Yellen u prošloga je mjeseca najavila kako su ove godine moguća tri podizanja kamatnih stopa. Analitičari u anketi američkog CNBC-a očekuju najmanje dva podizanja kamatnih stopa Feda. “Ako inflacija počne rasti u 2017., možemo očekivati tri, pa čak i četiri podizanja što je više od sadašnjih očekivanja tržišta”, pojašnjava Alex Dryden, analitičar globalnih tržišta u JP Morgan Asset Managementu. S druge strane, Joseph LaVorgna, glavni ekonomist Deutsche Bank za SAD smatra kako Fed “neće biti agresivan”. “Glavni rizik koji vidim je geopolitički”, ističe LaVorgna.
Prognoze o potezima ECB-a prilično su složene. Ekonomski rast eurozone je slabašan, a cilj od dva posto inflacije čini se vrlo dalekim. S druge strane, izbori u nekoliko važnih europskih država mogli bi ojačati snage desnog populizma što bi nagnalo ECB na nastavak labave monetarne politike.

Elwin de Groot, ekonomski analitičar Rabobanka smatra kako bi ECB mogao zadržati labavi pristup monetarnoj politici i poslije 2018. godine. “Jačanje antieuropskih i populističkih stranaka može dovesti do povećanja prinosa na obveznice zemalja eurozone”, smatra Johannes Mayr, analitičar Bayerische Landesbank.

Bez iznenađenja

Guverner Banke Engleske Mark Carney odgovorio je na referendumsku odluku o Brexitu rezanjem kamatne stope na 0,25 posto te povećanjem programa kvantitativnog popuštanja za 70 milijardi funti. K tome, engelska središnja banka počela je kupovati i obveznice kompanija.

Većina analitičara stoga ne očekuje promjene u engleskom pravcu monetarne politike ako ekonomski rast ostane na 1,5 posto, a inflacija dosegne 3,5 posto. No, razočaravajući ekonomski rast ispod navedene razine vjerojatno bi doveo do daljnjeg monetarnog popuštanja. Na kraju, velike promjene ne očekuju se ni od Banke japana i njezina guvernera Haruhika Kurode, kaže Hiroshi Ugai, direktor japanske podružnice banke JPMorgan. v

Komentirajte prvi

New Report

Close