Euro poduprli dobri gospodarski podaci iz eurozone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2015. u 12:44
Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL

Tečaj eura u današnjem je trgovanju ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što su objavljeni podaci o poslovnim aktivnostima u eurozoni koji su bili snažniji nego što se očekivalo.

Tečaj eura u današnjem je trgovanju ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što su objavljeni podaci o poslovnim aktivnostima u eurozoni koji su bili snažniji nego što se očekivalo.

Tečaj eura ojačao je tako 0,4 posto prema dolaru, dosegnuvši najvišu razinu u šest dana od 1,1001 dolara. Time se nastavlja oporavak jedinstvene valute nakon prošlotjednog najvećeg uspona prema dolaru u protekle tri i pol godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih valuta, danas je pak oslabio 0,3 posto, skliznuvši na 96,759 bodova, što je znatno ispod najviše razine u 12 godina od 100,390 bodova, koju je dosegnuo 13. ožujka. Prema jenu, dolar je oslabio 0,2 posto, na 119,50 jena.

U fokusu ulagača bio je skupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor 19-članog gospodarstva, a koji je u ožujku skočio na gotovo najvišu razinu u posljednje četiri godine od 54,1 boda, znatno iznad očekivanja tržišta.

"Ozračje za eurozonu postaje izuzetno pozitivno: niske kamatne stope, slabiji euro i pad cijena sirovina, uz paralelne odvažne mjere Europske središnje banke (ECB)", kazao je Christian Jimenez, fond menadžer u tvrtki Diamant Bleu Gestion.

"U srednjem je roku jedini veliki rizik povećanje kamatnih stopa u SAD-u, no i to su tržišta uglavnom već uračunala", dodao je.

Predsjednik ogranka američke središnje banke Fed u San Franciscu John Williams u utorak je izjavio da će snažan dolar biti uteg rastu američkog gospodarstva u ovoj godini, no napominje da je gospodarstvo dovoljno snažno da uspješno s time izađe na kraj.

Dolar je prošlog tjedna znatno oslabio nakon što je Fed srezao projekcije inflacije i one o gospodarskom rastu, pa su sudionici globalnih tržišta većinom pomakli rokove mogućeg podizanja ključnih kamatnih stopa, očekujući sada njihov rast najranije u rujnu.

Komentirajte prvi

New Report

Close