Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

EU razmatra upotrebu novih oznaka za zdravu i nezdravu hranu: Evo kako bi trebale izgledati

Autor: Poslovni.hr
02. listopad 2019. u 11:54
Podijeli članak —
Foto: Getty Images

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem.

'Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke'

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do najmanje zdravog crvenog „E“.

'Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke'

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do najmanje zdravog crvenog „E“.

Tu informaciju je eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Kyriakides je kazala kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrst informacije i kako će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

 "Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo", kazala je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Sustav „Nutriscore“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije. Nutritivna vrijednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

"Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj", najavila je Borzan.

Autor: Poslovni.hr
02. listopad 2019. u 11:54
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close