EU donosi zakonski okvir za crowdfunding

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2019. u 22:00
Čelnik Hanfe Ante Žigman/Davor Puklavec/PIXSELL

Europsko vijeće želi ukloniti prepreke za crowdfunding platforme koje djeluju prekogranično.

Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u petak je raspravljao o prijedlogu Uredbe EU parlamenta i Vijeća o europskim pružateljima usluga skupnog financiranja (tzv. crowdfunding) te još nekoliko tema iz područja financija, priopćeno je iz Hanfe.

Savjet je tako razmatrao i izmjene europske direktive u odnosu na osiguranje od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila i izvršenje obveze osiguranja od takve odgovornosti (MID), promjenama koje će za rad osiguratelja donijeti primjena računovodstvenog standarda IFRS17. Bilo je riječi i o prijedlozima izmjena Zakona o leasingu te ključnim novostima u vezi prijedloga direktive Europskog vijeća i parlamenta o pružateljima usluge servisiranja kredita, kupcima kredita i naplati kolaterala (tzv. NPL Direktiva), navodi se u priopćenju sa sjednice tog savjetodavnog tijela Hanfe.

Iz Hanfe u priopćenju podsjećaju da je Europska komisija 2018. godine izradila prijedlog Uredbe o europskim pružateljima skupnog financiranja (tvz. crowdfunding platforme) kako bi se na razini Europe uspostavio harmonizirani regulatorni okvir te pospješio pristup alternativnim izvorima financiranja za male i srednje poduzetnike i start-up poduzeća.

  "Raspravi koja je uslijedila značajno je doprinijela i Hrvatska. U listopadu/studenom ove godine bit će nastavljen trijalog, a do njegova završetka ne može se sa sigurnošću reći kako će izgledati konačan tekst uredbe niti kada će ona točno stupiti na snagu", ističu iz Hanfe.

Kako objašnjavaju, Europsko vijeće ide za tim da se uklone prepreke za crowdfunding platforme koje djeluju prekogranično, daju posebno prilagođena pravila za subjekte koji se bave crowdfundingom te usvoji zajednički regulatorni okvir kako bi se osigurala visoka razina zaštite ulagača na području cijele EU.  U Hrvatskoj je, predvođena postojećim sudionicima crowdfunding tržišta, pokrenuta inicijativa za usvajanje nacionalnog okvira za crowdfunding, navodi se u priopćenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close