Ether grabi sve više popularnosti bitcoina

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2021. u 22:00
foto: pixabay

Vrijednost druge najpopularnije kriptovalute prešla je 3000 dolara čime za ovu godinu bilježi rast od 300 posto.

Dominacija bitcoina u tržišnoj vrijednosti kriptovaluta primjetno opada kako raste cijena ethera koji je jučer prešao vrijednost od 3000 dolara na krilima očekivanja da će biti prihvaćeniji u financijskim tokovima od razvikanijeg rivala. Kako piše Reuters, etherom se u ponedjeljak oko podneva po azijskom vremenu trgovalo po 3051 dolar što je 3 posto više nego dan ranije, pokazuju podaci Bitstampa.

Vrijednost te kriptovalute tijekom ove godine skočila je više od 300 posto, znatno nadmašivši porast od 95 posto poznatijeg bitcoina. Prema podacima CoinGecka, u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta od 2,3 bilijuna dolara bitcoin sada sudjeluje sa 46 posto. To je znatan pad s obzirom da je početkom godine zauzimao 70 posto ukupne kapitalizacije. Druga najpopularnija kriptovaluta ether sada zauzima 15 posto tržišne kapitalizacije. “Ether raste i čini se da mu ništa ne stoji na putu”, napisao je u bilješci klijentima Edward Moya, analitičar u tvrtki Oanda, prenosi Bloomberg.

Najviše zasluga za uspon ethera imaju institucionalni investitori zbog čega su se pojavile špekulacije da je ta kriptovaluta favorit tradicionalnog svijeta financija. Nedavno je u Kanadi pokrenut investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) koji prati kretanje vrijednosti ethera, a prošloga je tjedna Bloomberg objavio kako Europska investicijska banka planira izdavanje digitalne obveznice koja bi se temeljila na blockchainu ethera. S druge strane, banka JP Morgan planira upravljati bitcoin investicijskim fondom.

Što se tiče bitcoina, njegova se vrijednost jučer kretala oko 58.000 dolara. Najpopularnija kriptovaluta tako se još nije u potpunosti oporavila od velikog pada prošloga mjeseca nakon što je sredinom travnja dosegnula rekordnih 64.895 dolara. Potom je bitcoin pao sve do 50.000 dolara. Valja naglasiti kako manje kriptovalute bilježe još veće poraste vrijednosti tijekom ove godine.

Tako je cijena binance coina u proteklih godinu dana skočila nevjerojatnih 3460 posto, pokazuju podaci CoinGecka. Vrijednost dogecoina, kriptovalute osnovane 2013. u šali, danas ima tržišnu vrijednost od nimalo šaljivih 50 milijardi dolara. Cijena je u 12 mjeseci skočila 15.000 posto, a o dogecoinu je pohvalno govorio i Elon Musk.

Komentirajte prvi

New Report

Close