Erste Groupu dobit porasla 13,5% na 1,65 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2022. u 22:00
Austrijska banka povećala je operativni prihod za 9,3 posto, na 6,27 milijardi eura/Erste Group

Banka je u razdoblju od siječnja do rujna povećala operativni prihod za 9,3 posto, na 6,27 milijardi eura.

Austrijska banka Erste Group izvijestila je u petak o većem prihodu i dobiti u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, istaknuvši podignute kamatne stope u istočnoeuropskim zemljama izvan eurozone i dvoznamenkasti rast kredita.

Banka je u razdoblju od siječnja do rujna povećala operativni prihod za 9,3 posto, na 6,27 milijardi eura. Neto prihod od kamata porastao je 19,5 posto, na 4,39 milijardi eura, što u banci pripisuju podizanju kamatnih stopa, posebno u zemljama izvan eurozone, izdvojivši Mađarsku, Rumunjsku i Češku.

Dodatni je razlog neto rast kredita, za 10,3 posto, i u poslovanju s kompanijama i u poslovanju s građanima, ističu.

Neto prihod od naknada iznosio je 1,83 milijarde eura i bio je veći za 8,3 posto nego u prvih devet mjeseci 2021. godine, potaknut posebno segmentom usluga plaćanja i upravljanja imovinom. Banka je razdoblje od siječnja do rujna zaključila s neto gubitkom od trgovanja od 848,5 milijuna eura.

U prvih devet prošlogodišnjih mjeseci bilježila je neto dobit od trgovanja od 67,5 milijuna eura. Neto dobit grupe porasla je u razdoblju od siječnja do rujna za 13,5 posto, na 1,65 milijardi eura.

Troškovi rizika bili su tri puta veći nego u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, poskočivši na 158,3 milijuna eura, zbog “prigušenog makro okruženja”.

Stopa adekvatnosti kapitala smanjena je na kraju rujna za 0,3 postotna boda u odnosu na kraj prošle godine, kliznuvši na 14,2 posto.

Banka u ovoj godini očekuje rast neto prihoda od kamata za više od 20 posto zbog neočekivano snažnog neto rasta kredita, za više od 10 posto, i viših kamata na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close