Erste Group olakšava financiranje društvenim kompanijama

Autor: Ana Blašković , 12. rujan 2021. u 22:00
Instrument financiranja naziva se kvazivlasnički kapital/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Financiranje je namijenjeno otvaranju novih podružnica i proizvoda, digitalizaciji i oporavku od korona krize.

Društvenim kompanijama odnedavno je na raspolaganju kvazi vlasnički kapital, instrument financiranja koji je Erste Social Finance Holding lansirao na pet tržišta regije, u Hrvatsku, Austriju, Češku, Slovačku i Srbiju.

Inovativno financiranje u obliku tzv. podređenog zajma koji ispunjava uvjete podupire i Europska unija, a namijenjen je kapitalnom jačanju neophodnom za rast i razvoj društvenih poduzeća, kao i neprofitnim i nevladinim organizacijama. Instrumentom se targetiraju financijski etablirane društvene organizacije s dokazanim rezultatima, neovisno o njihovom pravnom obliku.

Financiranje je namijenjeno otvaranju novih podružnica, pokretanju novih proizvoda i usluga, digitalizaciji poslovanja te oporavku od korona krize. Iz Erstea napominju da se instrument može koristiti za sufinanciranje manjih projekata društveno financiranih nekretnina, poput socijalno potpomognutog stanovanja, smještaja za starije, vrtića te ustanova za njegu.

Osnaženje kapitalnog jastuka zahvaljujući financiranju kvazi kapitalom povećava manevarski prostor za podizanje novih zajmova od lokalnih banaka unutar Erste grupacije kojima se mogu financirati nova ulaganja. Uz fleksibilni otplatni plan poduzeća imaju dovoljno vremena za razvitak projekata i ostvarivanje prihoda.

No, glavna prednost je što se ulaganjima kvazi vlasničkog kapitala ne mijenja vlasnička struktura niti smanjuju udjeli postojećih dioničara već poduzeća zadržavaju neovisnost i nitko im se ne miješa u operativno upravljanje.

Korona kriza ogolila je nedostatke u zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim sustavima zemalja regije, kaže Peter Surek, glavni izvršni direktor Erste Social Finance Holdinga koji su zajednički osnovali austrijska Erste grupa i Erste Foundation.

Komentirajte prvi

New Report

Close