EK planira stati na kraj povlaštenom poreznom tretmanu kompanija u EU

Autor: Ana Blašković , 14. srpanj 2020. u 22:00
Ursula von der Leyen, čelnica Europske komisije/REUTERS

Članak 116. Ugovora o EU omogućuje da se benevolentno oporezivanje definira iskrivljavanjem jedinstvenog tržišta.

Bruxelles planira pritisnuti neke od članica zbog preferencijalog poreznog tretmana kompanija dok se Unija bori posljedicama korona krize.

Prema pisanju Financial Timesa, Europska komisija planira istražiti na koji način se dosad nekorištenim instrumentom iz Ugovora o EU mogu ograničili manevri multinacionalnih kompanija da koriste prednosti pojedinih poreznih sustava poreza na dobit.

Ključno je da bi, za razliku od redovne porezne legislative Unije, ta inicijativa Komisije trebala (osim potpore Europskog parlamenta) dobiti podršku kvalificirane većine umjesto jednoglasne odluke svih članica što pojedinoj državi ograničava mogućnost veta.

Prema neslužbenim izvorima, Komisija planira pozvati se na Članak 116. Ugovora o EU što bi omogućilo identificiranje pojedinih (benevolentnih) poreznih sustava članica kao iskrivljavanje jedinstvenog tržišta.

Prema su planovi u ranoj fazi, za očekivati je popriličnu dozu kontroverze budući da je porezna politika u ingerenciji nacionalnog zakonodavstva, a potez bi posebno mogao udariti na zemlje poput Nizozemske, Luxembourga, Belgije i Irske.

Komentirajte prvi

New Report

Close