Edukacija i prevencija u fokusu sigurnosnih izazova u prometu

Autor: PD VL native tim , 01. srpanj 2024. u 22:00
Juraj Šebalj, promotor sigurne vožnje Groupama osiguranja/PD

Usprkos svim naporima, broj prometnih nesreća u Hrvatskoj je u porastu.

U fokusu svakog sudionika u prometu leži jednostavna želja, sigurno stići na odredište. No, u stvarnosti se suočavamo s brojkama koje odaju tužnu istinu. U Hrvatskoj, prometnice i dalje svjedoče tragedijama i gubicima ljudskih života.

Unatoč svim naporima, izmjenama zakonske regulative, strožem nadzoru i kaznama u prvih pet mjeseci 2024., broj prometnih nesreća je u porastu, a pritom u večini slučajeva zbog nepažnje i neodgovorne vožnje gubimo one koje volimo.

Službena statistika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) i Bilten o sigurnosti cestovnog prometa ukazuju na poražavajuće trendove. Broj prometnih nesreća u Hrvatskoj porastao je za gotovo 10 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Ukupno je zabilježeno 13.314 prometnih nesreća, što je povećanje u odnosu na 12.205 nesreća iz prvih pet mjeseci 2023.

Ne radi se samo o pridržavanju propisa

‘Vozače je potrebno educirati o vožnji, mogućnostima automobila, guma, te samim tehnikama vožnje sa i bez sigurnosnih sustava. Takav sistem kod nas ne postoji i nakon polaganja ispita nažalost smo prepušteni sami sebi’, upozorava naš rally vozač Juraj Šebalj.

Rast broja ozlijeđenih i potreba za promjenama
Još je potresnija činjenica da je tijekom prvih pet mjeseci ove godine smrtno stradalo 90 osoba, što je 21,6 posto više nego lani, kada su život u prometu izgubile 74 osobe. Porastao je i broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, kojih je u 2024. bilo 3738, dok ih je u istom razdoblju 2023. bilo 3288, što predstavlja povećanje od 13,7 posto. Među ozlijeđenima, 1.013 osoba zadobilo je teške ozljede (rast od 21,5 posto u odnosu na 2023.).

Zabrinjavajući podaci dolaze i iz pojedinih županija. U Međimurskoj županiji zabilježen je rast od čak 210 posto u broju teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama. Sličan trend s rastom ozlijeđenih višim od 100 posto zabilježen je u Sisačko-moslavačkoj te Varaždinskoj županiji.

Zbog svega navedenog Groupama osiguranje, kao dio globalne Groupama grupe, aktivno sudjeluje u promicanju sigurnosti na cestama. Partnerstvo s najpoznatijim hrvatskim rally vozačem, voditeljem i YouTuberom Jurajem Šebaljem nije samo marketinški potez, već predstavlja konkretan doprinos u podizanju svijesti o važnosti sigurne vožnje.

Ina Somić, voditeljica odjela za osiguranje motornih vozila Groupama osiguranja/PD

Prevencija i edukacija kao ključni faktor sigurnosti
Sam Šebalj smatra nažalost kako smo stigli do kritične točke. “Krivca treba tražiti na sve strane. Konfiguracije cesta, provođenje zakona i kažnjavanje, prometna kultura, edukacija vozača, umor… razloga je jako puno. Postoji niz faktora koji direktno utječu na sigurnost. Za pomaknuti se s ove točke potrebno je puno znanja i iskustva. Za početak bi se trebali obratiti državama EU i prekopirati modele koji funkcioniraju.

Bez toga ne možemo dalje. Primjerice, još uvijek ne postoji standard asfalta, odnosno postoji, ali smo svjedoci da se često postavlja asfalt koji se kroz koju godinu “izliže” i postaje sklizak na kiši, zatim nemamo standard rasvjetnih ili telegrafskih stupova koji su čvršći od automobila. Rasvjetni stup, semafor i tijela uz cestu moraju biti objekt koji neće ugroziti putnike u automobilu. To su neke od stotinjak stvari koje možemo odmah početi mijenjati.”

Dodaje kako po pitanju sigurnosti svi možemo napraviti puno i malo. Mogućnost prometnih nezgoda može se smanjiti ali pritom svi trebamo krenuti od sebe i svojih loših navika.

“Edukacija vozača ne znači nužno samo inzistiranje na pridržavanju propisa. Vozače je potrebno educirati o vožnji, mogućnostima automobila, guma, te samim tehnikama vožnje sa i bez sigurnosnih sustava. Takav sistem kod nas ne postoji i nakon polaganja ispita nažalost smo prepušteni sami sebi.

Savjet od roditelja ili prijatelja često može biti pogrešan. Svojim iskustvom pokušavam u suradnji s Groupama osiguranjem napraviti koliko je moguće. Redovito snimam priloge koji se tiču sigurnosti prometa, tehnike i općenito edukacije, te tako zajedničkim snagama polako ali sigurno educiramo javnost.”, dodaoje Šebalj.

21,6

posto više smrtno stradalih bilježimo u prvih pet mjeseci u odnosu na lani

Osim suradnje s poznatim vozačem, Groupama osiguranje aktivno radi na promicanju edukacije o prvoj pomoći. Kroz brojne akcije i događanja, građanima se pruža prilika vježbati tehnike prve pomoći u društvu poznatih osoba, koristeći suvremenu opremu.

Ove aktivnosti nisu samo lokalnog karaktera već su dio globalne inicijative Groupama grupe koja nastoji educirati građane u 12 država na tri kontinenta o važnosti pravovremenog pružanja pomoći. Besplatna edukacija omogućava građanima stjecanje konkretnih vještina koje mogu biti presudne u kriznim situacijama.

“Snažna solidarnost, duboka odgovornost i nepokolebljiva predanost osnovne su vrijednosti našeg djelovanja. Kroz naše edukativne programe, osiguravateljske proizvode i usluge asistencije na cesti, želimo pridonijeti dodatnoj sigurnosti svih sudionika u prometu. Ključno je da svaki vozač prepozna važnost odgovornog ponašanja te dosljedno poštuje sigurnosne smjernice”, naglasila je Ina Somić, voditeljica odjela za osiguranje motornih vozila Groupama osiguranja, istaknuvši važnost trajnih napora u stvaranju sigurnijeg okruženja za sve sudionike u prometu.

Sigurnost na cestama nije luksuz već nužnost. Edukativni programi, suradnja s vozačima poput Juraja Šebalja, te osiguravateljni proizvodi osmišljeni za zaštitu svih sudionika u prometu, predstavljaju konkretne korake prema sigurnijim cestama.

* Sadržaj omogućila Groupama

Komentirajte prvi

New Report

Close