ECB oštro upozorava Njemačku

Autor: Ana Blašković , 22. veljača 2009. u 22:00

Pomoć prezaduženima Europska središnja banka upozorila je Njemačku da ne pomaže prezaduženim članicama EU jer to dovodi u pitanje monetarnu uniju

Europska središnja banka (ECB) u nediplomatski oštrom tonu upozorila je njemačku Vladu na čelu s Angelom Merkel da ne krši “klauzulu o nespašavanju“ kojom se sprečava članice eurozone da uskaču u pomoć članicama čiji je javni dug u dramatičnom usponu.

U intervjuu njemačkom Spiegelu, član Uprave Europske središnje banke Jürgen Stark istankuo je upravo tu klauzulu kao “važnu bazu za funkcioniranje monetarne Unije“, prenosi londonski Financial Times. Upozorenje najjačem europskom gospodarstvu poklopilo se s najavama da Njemačka razmišlja o načinima da pomogne članicama eurozone suočenima s porastom javnog duga koji međunarodnim investitorima stvara nervozu oko održivosti sustava javnih financija. Konkretno, njemački ministar financija Peer Steinbrück prošloga je tjedna kazao da Njemačka neće ostati “neaktivna“ ako se eurozona nađe u opasnosti od raspada. Iako je njemački ministar financija svjestan opasnosti da pomoć prezaduženim državama bez nužne fiskalne kontrole može rezultirati moralnim hazardom odnosno nekontroliranim trošenjem državnog novca, Steinbrück važe teoretske opcije zbog čega potezi Njemačke potencijalno mogu doći u sukob sa željama europske monetarne vlasti. Moguća pomoć mogla bi se realizirati kroz ili bilateralnu pomoć, što je manje vjerojatna opcija, ili putem zajedničkih izdanja obveznica. Naime, cijena financiranja država kroz izdanja dužničkih instrumenata, primarno obveznica, snažno je u posljednje vrijeme porasla upravo za najzaduženije zemlje eurozone. U ovom trenutku pred Europskom komisijom je šest “slučajeva” članica s prekomjernim deficitima. Službeni Berlin dosad nije skrivao zabrinutost brzinom rasta deficita u pojedinim članicama eurozone zbog čega je opetovano pozivao na jaču fiskalnu disciplinu u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close