ECB: Osobna potrošnja može još rasti

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2018. u 22:00
ECB brine usporavanje ekonomskog rasta/REUTERS

Prostor za povećanje posebno postoji kod kućanstava s nižim primanjima.

Ima prostora za dodatno povećanje osobne potrošnje u eurozoni, što bi vjerojatno značilo i snažniji gospodarski rast unatoč sve većem broju vanjskih nepovoljnih trendova, istaknula je Europska središnja banka (ECB) u najnovijem ekonomskom biltenu.

Gospodarski rast u eurozoni naglo je usporio u protekla dva tromjesečja, potpirujući bojazni da se petogodišnje razdoblje iznimnog uzleta bliži prijevremenom završetku. ECB u biltenu konstatira da je oporavak osobne potrošnje do sada bio slabašan, posebno kada su u pitanju obitelji s nižim primanjima čija potrošnja tek treba dosegnuti razinu prije krize.

U ECB-u već dugo tvrde da su aktivnosti usporile isključivo zbog vanjskih faktora, podsjećajući da je domaća potražnja i dalje snažna, a poslodavci nastavljaju otvarati nova radna mjesta.

Aktivnosti usporavaju u posebno osjetljivom trenutku za ECB jer je središnja monetarna institucija eurozone počela postupno ukidati poticajne mjere. Do kraja godine ukinut će program kupnje obveznica za 2,6 bilijuna eura, nadajući se da je gospodarski rast dovoljno snažan da se održi i uz umjerenu podršku središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close