ECB olabavio pravila za banke kako se kreditiranje ne bi zagušilo

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2020. u 14:59
Reuters

ECB poručuje bankama da izbjegavaju stavljati na stranu prevelike iznose za potencijalno nenaplative kredite.

Europska središnja banka (ECB) ublažila je propise za banke kako bi sačuvala protok kredita prema građanima i gospodarstvu u krizi prouzročenoj epidemijom koronavirusa.

Aktivnosti su u pojedinim dijelovima gospodarstva eurozone gotovo zamrle a financijska su tržišta uzdrmana pa je ECB znatno ublažio uvjete financiranja banaka i zahtjeve o njihovom kapitalu. U petak su otišli i korak dalje, poručujući bankama da izbjegavaju stavljati na stranu prevelike iznose za potencijalno nenaplative kredite jer će time još više smanjiti kreditiranje realnog gospodarstva.

“Unutar regulatornog okvira usmjerenog na kontrolu rizika, ECB preporučuje da sve banke izbjegavaju procikličke pretpostavke u modelima izračuna rezervacija”, stoji u priopćenju središnje monetarne institucije eurozone.

Banke bi umjesto toga trebale birati takozvane prijelazne propise IFRS 9, sugeriraju u ECB-u. To znači da su dobile više manevarskog prostora za odmak od važećih propisa prema kojima moraju unaprijed rezervirati određeni iznos ako očekuju gubitak po kreditu u prvoj godini otplate.

ECB je najavio i da će njegovi supervizori biti “fleksibilni” kada su u pitanju nenaplaćeni krediti pokriveni državnim jamstvima odnosno obuhvaćeni moratorijem na otplatu zbog epidemije koronavirusa.

ECB-ov odjel za superviziju banaka precizirao je i vrijednost mjera najavljenih na prošlotjednoj sjednici, navodeći da je ublažavanjem propisa o kapitalu bankama ‘oslobođeno’ nekih 120 milijardi eura. Taj se novac može upotrijebiti za pokrivanje gubitaka odnosno za financiranje kredita u vrijednosti 1.800 milijardi eura, navode.

Komentirajte prvi

New Report

Close