ECB od 2018. smanjuje otkup obveznica

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. listopad 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Iz Frankfurta su naglasili i da će sve sljedeće korake poduzimati s iznimnom dozom opreza.

Europska središnja banka (ECB) za sljedeću je godinu najavila obuzdavanje mjesečne kupnje obveznica, jednog od posljednjih koraka u programu usmjerenom na oživljavanje inflacije u eurozoni čija se vrijednost procjenjuje na više od dva bilijuna eura.

Inflacija je prošlog mjeseca iznosila 1,5 posto, dok će zacrtanu razinu od malo manje od dva posto prema procjenama dosegnuti tek oko 2019. godine, upozorio je predsjednik ECB-a Mario Draghi. Vijest je u četvrtak prenio Bloomberg uz informaciju da će ECB u razdoblju od devet mjeseci mjesečnu kupnju obveznica svesti na 30 milijardi eura mjesečno, dok će se do kraja prosinca ove godine zadržati tempo od 60 milijardi mjesečno.

Pri tome će se glavna stopa refinanciranja zadržati na nula posto, stopa depozita na minus 0,4 posto i granična kamatna stopa na 0,25 posto.

No, u javnosti se pojavilo i mišljenje da ECB ima prostora za kupnju i više od 200 milijardi eura obveznica i nakon prosinca. Iz Frankfurta su naglasili i da će sve sljedeće korake poduzimati s iznimnom dozom opreza, uz ostavljanje prostora za dodatnu kupnju ukoliko to bude potrebno te mogućnost posudbe ako operacije refinanciranja to budu tražile. "Vrata ostaju otvorena kako bi ponovno proširili program nabave imovine. Iako, vjerojatnost da toga dođe četvrti put za redom je poprilično niska iz niza razloga, uključujući i pozitivne ekonomske izglede", komentar je ekonomista Kena Wattreta iz analitičke kuće TS Lombard. 

Komentirajte prvi

New Report

Close