Središnja banka neće ‘stajati skrštenih ruku’ ako dođe do istovremenog povećanja profita i plaća

Autor: Ana Blašković , 10. srpanj 2023. u 13:54
FOTO: Lewis Joly/Pool via REUTERS

Eurozona se bori s visokom porastom cijena već oko godinu dana zbog rekordno visokih troškova energije, kao i skoka cijena hrane.

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je da banka neće “stajati skrštenih ruku” ako dođe do istovremenog povećanja profita i plaća u uvjetima visoke inflacije. Eurozona se bori s visokom porastom cijena već oko godinu dana zbog rekordno visokih troškova energije, kao i skoka cijena hrane.

Ukupna inflacija pala je na 5,5% u lipnju sa 6,1% u svibnju, prema preliminarnim brojkama. Unatoč tome, i dalje je znatno iznad cilja ECB-a od 2% i središnja banka ne očekuje da će se približiti ciljanim razinama prije 2026.

“Nedavno razdoblje visoke inflacije nije bilo popraćeno smanjenjem profitnih marži poduzeća koje su se u nekim slučajevima čak i povećale, osobito kada je potražnja za robom i uslugama nadmašila ponudu.

U isto vrijeme, plaće su porasle i više nego što se očekivalo”, rekla je Lagarde francuskom listu La Provence. Postoji zabrinutost da neke tvrtke povećavaju svoje cijene više nego što je potrebno kako bi nadoknadile veće troškove, čime povećavaju svoje profitne marže, i potencijalno inflaciju, u tom procesu.

Suočeni s višim cijenama proizvoda i usluga, radnici također traže povećanje plaća. Lagarde je rekla da je važno znati planiraju li tvrtke smanjiti svoje marže “što se inače događalo tijekom prethodnih epizoda visoke inflacije ili ćemo vidjeti dvostruko povećanje, marži i plaća”.

“Njihovo istodobno povećanje potaknulo bi rizike inflacije, a mi ne bismo mirno stajali po strani pred takvim rizicima”, dodala je.

Podaci MMF-a pokazali su u lipnju da je polovina rasta europske inflacije rezultat veće dobiti poduzeća. Tada je Fond upozorio da će tvrtke možda morati prihvatiti manje profite kako bi inflaciju vratile na pravi put.

Komentirajte prvi

New Report

Close