ECB izvanredno o ‘zdravlju’ EU banaka, ne vidi razlog za domino efekt

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2023. u 22:00
Briga u Frankfurtu da se potresi na tržištu ne preliju na ostale kreditore/SHUTTERSTOCK

Svrha sastanka bila je praćenje likvidnosti banaka eurozone i procjena mogućeg masovnog povlačenja pologa.

Europska središnja banka održala je u petak izvanredni sastanak nadzornog odbora ocijenivši da nema straha od zaraze i prelijevanja potresa na financijskim tržištima na njihovo poslovanje.

Svrha sastanka bila je praćenje likvidnosti banaka eurozone i procjena mogućeg masovnog povlačenja pologa, piše Reuters. ECB je odbio komentirati.

Dionice europskih kreditora snažno su pale nakon sloma američke Silicon Valley banke te 50 milijardi franaka hitne injekcije za spas Credit Suissea.

ECB je u četvrtak podignuo, kako je ranije i najavio, kamatne stope za pola postotnog boda prognozirajući da će inflacija “biti previsoka predugo vremena”. U ovoj godini inflacija će iznositi 5,3 posto, a iduće 2,9 posto, bitno iznad ciljanih 2 posto.

Tri neimenovana izvora izjavila su Reutersu da su članovi upravnog vijeća ECB-a ponovo značajno podigli kamatne stope tek nakon što je švicarska središnja banka osigurala pomoć Credit Suisseu.

Prema neslužbenim informacijama Reutersa, ECB je kontaktirao sistemski važne zajmodavce u eurozoni o njihovoj izloženosti toj švicarskoj banci. Jedan od izvora rekao je da su problemi Credit Suissea specifični za tu banku, a nisu sistemske prirode.

ECB-u je rečeno da su depoziti ostali stabilni i da je izloženost Credit Suisseu beznačajna. Od 8. ožujka tržišna vrijednost europskih banaka pala je za oko 165 milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close