ECB brine jačanje eura prema dolaru, evo zašto

Autor: Ana Blašković , 15. rujan 2020. u 14:19
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, SHUTTERSTOCK

Od ožujka inflacija zaronila ispod nule.

Jačanje vrijednosti eura u zadnjih nekoliko mjeseci djelomično je poništilo pozitivan utjecaj stimulusa Europske središnje banke koji provodi u pokušaju da potakne oporavak ekonomske aktivnosti i inflaciju, rekla je čelnica ECB-a Christine Lagarde. Dodala je da je monetarna vlast spremna prilagoditi sve svoje instrumente bude li to potrebno, prenosi Bloomberg.

Upravno vijeće ECB-a pažljivo će odvagnuti sve informacije koje dolaze iz gospodarstava u kojima kola euro, uključujući i odraz promjena tečaja na prognoze inflacije u srednjem roku, rekla je Lagarde. “Kad je u pitanju ispunjavanje cilja stabilnosti cijena, nema samozadovoljstva niti će ga biti”, istaknula je Lagarde na sastanku Vijeća guvernera arapskih središnjih banaka. “Monetarna politika nastavit će svoju ulogu koju ima u europodručju s punom predanošću svom mandatu”, rekla je. Opaske Lagarde odražavaju zabrinutost ECB-a zbog rasta vrijednosti eura više od 10 posto od ožujka dok je inflacija zaronila ispod nule prvi puta u četiri godine. Inflatorni cilj ECB-a je targetiranje rasta cijena “blizu, ali ispod dva posto”. Uz oprezne poruke prošlog tjedna Europska središnja banka zadržala je program stimulusa (zasad) nepromijenjen, no to nije spriječilo rast vrijednosti eura u odnosu na američki dolar. Glavni ekonomist Philip Lane argumentirao je da bi se ton ECB-a trebao zaoštriti upozorivši da je aprecijacija eura dodatno prigušila inflatorne prognoze za 2020. Na sličnom tragu bio je u subotu i finski guverner Olli Rehn koji smatra da su se pritisci na rast cijeni u eurozoni stabilizirali na razini ispod one koju cilja ECB-a za inflaciju, spomenutih blizu, ali ispod dva posto. Prema pisanju Bloomberga, potpredsjednik Europske središnje banke Luis de Guindos nazvao je tečaj eura “jednom od najvažnijih varijabli” u makroekonomskom performansu rekavši da ta institucija vrlo pažljivo prati njegovo kretanje. Početkom tjedna zajednička europska valuta trgovanje je započela na 1,1857 dolara, a ranije ovog mjeseca po prvi puta u dvije godine premašila je vrijednost od 1,2 dolara za euro.

Posljednji niz istupa ECB-ovih čelnika tumači se pokušajem da održe delikatnu ravnotežu između izražavanja zabrinutosti zbog aprecijacije eura s jedne strane te izbjegavanja dojma da ga namjerno pokušavaju oslabiti, s duge. Lagarde je u nedjelju istaknula je oporavak u eurozoni snažan, ali neravnomjeran, nesiguran i nezavršen, a izazovno ekonomsko okruženje i dalje je uteg cijenama. Unatoč potezma ECB-a da potakne inflaciju, poput 1,35 trilijuna eura vrijednog hitnog otkupa obveznica, “drugi faktori poput aprecijacije eura dijelom su poništili pozitivni učinak”. “Cjenovni pritisci u kratkom roku također će ostati prigušeni zbog nedavne aprecijacije tečaja eura”, rekla je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close