EBRD prošle godine uložio rekordnih 11 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2021. u 22:00
U regiju srednje Europe i baltičkih država banka je uložila 1,47 milijardi eura/SHUTTERSTOCK

Najveći su iznos prošle godine uložili u projekte u regiji istočne Europe i Kavkaza.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je prošlog tjedna da je u 2020. godini povećala ulaganja 10 posto kako bi pomogla ublažiti teške ekonomske posljedice koronakrize, ali je udio zelenih ulaganja oštro smanjen.

Banka je u 2020. uložila rekordnih 11 milijardi eura, financiravši 411 projekata. U 2019. financirali su 452 projekta u koje su uložili 10,1 milijardu eura.

Najveći su iznos prošle godine uložili u projekte u regiji istočne Europe i Kavkaza, nešto više od dvije milijarde eura, povećavši financiranje za 6,7 posto. U regiju srednje Europe i baltičkih država, koja uključuje i Hrvatsku, uložili su 1,47 milijardi eura, povećavši ulaganja za 4,2 posto.

Ulaganja su ponovo bila koncentrirana na privatni sektor, s udjelom u ukupnim ulaganjima od 72 posto. Banka se u kriznim mjerama fokusirala na potporu kratkoročnoj likvidnosti i radnom kapitalu „održivih kompanija“, ističe se u priopćenju.

„Naša su ulaganja bila znatno veća nego u godini ranije, a pružali smo i potporu u mjerama vlada kako bi se pomoglo privatnom sektoru da prebrodi krizu“, istaknula je predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Povrh vlastitog novca, banka je izravno mobilizirala 1,2 milijardi eura od suulagača „u razdoblju u kojem je svjetsko gospodarstvo bilježilo najdublji pad od Velike depresije u 30-im godinama prošlog stoljeća“.

Komentirajte prvi

New Report

Close