‘Države će se vrlo jeftino zaduživati još pet godina’

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2019. u 22:00
Umjesto zaoštravanja, središnje banke dodatno labave svoju politiku/REUTERS

Dvije trećine ekonomista očekuje niske kamatne stope do 2025. te dodatan pad prinosa do kraja godine.

Ministri financija diljem svijeta barem do 2025. moći će uživati u vrlo povoljnom zaduživanju, ako je suditi po rezultatima Reutersove ankete o trajanju trenda niskih kamatnih stopa.

Anketa je provedena od 19. do 27. rujna, a stotinjak ekonomista koji su u njoj sudjelovali smatra da ćemo niskim kamatnim stopama i prinosima na obveznice svjedočiti još godinama.

Značajan zaokret 
Naime, dvije trećine analitičara smatra da će razdoblje vrlo jeftinog novca i niskih prinosa trajati još najmanje pet godina. To je značajan zaokret u razmišljanju s obzirom da su ispitanici još do prije tri mjeseca procjenjivali da će niski prinosi trajati još dvije godine. Približno jednak postotak ispitanika smatra da je vjerojatnije da će prinosi vodećih državnih obveznica tijekom ove godine dodatno pasti. Podsjetimo, dok se krajem prošle godine procjenjivalo da će najveće središnje banke zaoštravati monetarnu politiku, američko-kineski trgovinski rat čije razrješenje nije na vidiku te posljedično usporavanje globalnog gospodarstva dovelo je do daljnjeg labavljenja.

 

1,7 posto

trenutno se kreće prinos na 10-godišnju američku obveznicu

To ne samo da je prinose pritisnulo na rekordno niske razine, već i prinose na rekordnih 17 bilijuna dolara vrijednih obveznica gurnulo u negatiovno područje. "Vrlo je teško zamisliti situaciju sa značajnim pomakom prinosa prema gore. Na djelu je jasan politički element, a potom labavljenje politike središnjih banaka, što zajednički pritišće prinose prema dolje", izjavila je za Reuters Beata Caranci, glavna ekonomistica TD Banka.  

Pogrešne prognoze 
Osim što je ova godina demantirala analitičare tržišta obveznica koji su krajem 2018. očekivali više prinose, njihove prognoze gdje će se nalaziti prinosi na vodeće obveznice.

Prinos na 10-godišnju američku obveznicu trenutno se kreće oko 1,7 posto, gotovo upola manje od 3,3 posto koliko su prije godinu predviđali analitičari. Posljednje prognoze govore da će ta obveznica u idućih godinu dana donositi 1,8 posto. To je tek "mrvicu" iznad prognozirane stope inflacije od 1,7 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close