Donji dom švicarskog parlamenta odbio amenovati jamstva za Credit Suisse

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2023. u 22:00
Švicarska vlada obvezala se na jamstva koristeći zakon o izvanrednom stanju kako bi zaobišla zakonodavno tijelo/SHUTTERSTOCK

Jasan signal zastupnika što misle o usmjeravanju javnog novca za greške menadžmenta.

Nakon burnih rasprava, donji dom švicarskog parlamenta uskratio je u utorak navečer potporu državnom jamstvu koje je osiguralo prodaju posrnule banke Credit Suisse konkurentu UBS-u. Glasanje je možda simbolično, ali je poruka o usmjeravanju javnog novca za greške menadžmenta banaka vrlo jasna.

Švicarska vlada je 19. ožujka donijela uredbu o jamstvu na temelju kriznih ovlasti, a odobrila su je povjerenstva za financijsku politiku u oba doma parlamenta, pa je, gledano iz pravne perspektive, odbijenica zastupnika u donjem domu tek simboličan čin. Ishod glasanja ipak će iziskivati postupak mirenja.

Salve kritika
Vlada je obećala 109 milijardi švicarskih franaka (121 milijardu dolara) za slučaj da posrnula banka ne bude mogla podmirivati obveze, podsjeća Dpa. Zastupnici u parlamentu kritizirali su menadžere posrnule banke, ali i financijskog regulatora te komunikaciju vlade, koja je uredbu usvojila u nedjelju navečer i praktično, institucije dovela pred gotov čin.

109

milijardi franaka jamstava obećala je vlada za obveze banke

Brojni zastupnici tražili su usvajanje novih propisa kako bi se smanjili rizici koje privatne, ali ujedno sistemski važne, banke predstavljaju za federalni proračun i gospodarstvo u cjelini. Pozvali su vladu i da ispita mogu li se menadžeri smatrati odgovornima za situaciju u kojoj se banka našla.

Credit Suisse izgubio je povjerenje nakon godina rizičnog poslovanja i ogromnih gubitaka koji se mjere u milijardama franaka. Presudila je poruka najvećeg dioničara, predsjednika uprave saudijske banke, da neće dodatno ulagati. U kratkom roku klijenti su povukli novac i Credit Suissea se našao pred zidom nelikvidnosti. Vlada je karte stavila na UBS koji je preuzeo Credit Suisse za svega tri milijarde franaka, uz državna jamstva.

Dok je gornji dom parlamenta odobrio vladin doprinos od 109 milijardi švicarskih franaka (120,82 milijarde dolara) paketu pomoći, donji dom kasnije je to odbio. Tražeći kompromis, gornji dom je usvojio izmjene te mjere. “Nije bitno što ćemo detaljno odlučiti, ali stvarno bi poslali loš signal da se ovi zajmovi odbiju”, rekla je Eva Herzog, koja je članica Vijeća država, gornjeg doma.

Poruka svijetu
Glas je u velikoj mjeri simboličan, piše Reuters. Vlada se već obvezala na financijska jamstva, koristeći zakon o izvanrednom stanju kako bi uglavnom zaobišla zakonodavno tijelo u potezu koji je razbjesnio zastupnike.

Nakon što su se vratili u srijedu, gornji dom usvojio je izmjene, koje uključuju prijedlog da švicarska savezna vlada izradi nacrt amandmana na Zakon o bankarstvu u zemlji. Govoreći u parlamentu, ministrica financija Karin Keller-Sutter rekla je da zastupnici moraju razmotriti kakav financijski centar Švicarska želi biti i kakvu će poruku svijetu poslati njihovo odbijanje spašavanja.

”Kakav signal želite dati na međunarodnoj razini, jesu li institucije pouzdane, cijenite li stabilnost financijskog tržišta na mjestu gdje već imate financijski centar od određene važnosti?”, rekla je Keller-Sutter.

Komentirajte prvi

New Report

Close