Domaća obveznica na 15 godina donosi 1,2% prinosa

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2019. u 22:00
Petogodišnjom obveznicom prikupljeno je 3,5 milijardi kuna, 15-godišnjom dodatnih 7,5 milijardi kuna, a izdanje je realizirano na domaćem tržištu kapitala/Davor Javorović/PIXSELL

Ukupni interes ulagatelja za dva nova izdanja premašio je 23 milijarde kuna, priopćilo je Ministarstvo financija.

Ministarstvo financija u petak je priopćilo da je izdanje nove obveznice od 11 milijardi kuna bilo uspješno i po do sada najpovoljnijim uvjetima, te da je interes bio veći od 23 milijarde kuna.

"Ovom uspješnom transakcijom na tržištu kapitala ostvareni su iznimno povoljniji uvjeti financiranja za Ministarstvo financija, a ako se uzme u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja obveznice dospijeća 29. studenog u ukupnom nominalnom iznosu od milijardu eura, implicirana ušteda na kamatama iznosi više od 340 milijuna kuna, promatrano na godišnjoj razini u odnosu na iznos refinanciranja", kaže se u priopćenju.

Izdanje je realizirano na domaćem tržištu kapitala, dospijeća 2024. u nominalnom iznosu od 3,5 milijardi kuna te indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, dospijeća 2034. godine, u nominalnom iznosu od 7,5 milijardi kuna. Ministarstvo financija time je uspješno prikupilo ukupan nominalni iznos od 11 milijardi kuna po povijesno najpovoljnijim uvjetima zaduživanja na domaćem tržištu kapitala, kaže se u priopćenju.

Novo izdanje obveznica dospijeća 2024. realizirano je uz prinos od 0,36 posto te godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, dok je novo izdanje obveznica dospijeća 2034. realizirano uz prinos od 1,20 posto i godišnju kamatnu stopu od jedan posto. Ukupni interes ulagatelja za dva nova izdanja obveznica premašio je 10 milijardi kuna za novu 5-godišnju obveznicu te preko 13 milijardi kuna za novu 15-godišnju obveznicu. Izdanje obveznica aranžirale su Erste banka, PBZ, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close