Dolar ublažio gubitke u očekivanju oklijevanja Feda

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2023. u 21:59
foto: unsplash

Indeks, koji mjeri američku valutu u odnosu na šest drugih, pao je za 0,6% na tjednoj razini pa bi mogao rezultirati najvećim tjednim padom od sredine ožujka.

Dolar je u petak odskočio od najnižih razina u posljednja dva tjedna na očekivanjima da američke Federalne rezerve možda neće ponovno povećati kamatne stope neko vrijeme. Idućeg tjedna na rasporedu je niz sastanaka o monetarnoj politici, uključujući one Federalnih rezervi, Europske središnje banke i Bank of Japan.

Najnoviji podaci pokazuju da je broj Amerikanaca koji podnose nove zahtjeve za naknade za nezaposlene porastao na najvišu razinu u godinu i pol spustivši dolarov indeks za 0,8%, što je njegov najveći jednodnevni pad od krize regionalnih banaka u ožujku, piše Reuters. Indeks, koji mjeri američku valutu u odnosu na šest drugih, pao je za 0,6% na tjednoj razini pa bi mogao rezultirati najvećim tjednim padom od sredine ožujka.

“Taj skok zahtjeva za pomoć nezaposlenima blizu je najviše razine u dvije godine i tržišta su ga protumačila kao jasan znak nadolazeće slabosti američkog gospodarstva i Feda koji još više oklijeva u povećanju”, rekao je strateg CaxtonFX-a David Stritch.

“Postavlja se pitanje jesu li ti podaci izolirani i tržište im jednostavno daje previše značenja ili je to prva crvena zastavica da bi američko gospodarstvo moglo biti slabije od očekivanog?”, dodaje. Tržišta novca pokazuju da trgovci daju samo jedan naprama četiri šanse da Fed sljedeći tjedan podigne stopu od 25 postotnih bodova, što bi stope u SAD-u dovelo do razine od 5,5 posto.

“Prije sastanaka ovog tjedna rekao bih da očekujem status quo, no sada ne isključujem nešto iznenađujuće jer je središnja banka Kanade, koja je jasno telegrafirala da je na čekanju, podigla stope i rekla da je zabrinuta zbog inflacije”, rekao je Chester Ntonifor iz tvrtke BCA.

Komentirajte prvi

New Report

Close