Dolar ostvario najveći tjedni gubitak u posljednjih deset godina

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2020. u 21:59
Foto: REUTERS

Tečaj eura skliznuo je pak 0,2 posto, na 1,10080 dolara, no ojačao je 3 posto u ovotjednom trgovanju.

Tečaj dolara u petak je na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, no zabilježio je najveći tjedni pad u više od 10 godina pod utjecajem koordiniranih poteza središnjih banaka diljem svijeta na povećanju ponude dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u petak je bio u blagom plusu od 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, no na tjednoj razini zabilježio je gubitak od 3 posto, najviše od svibnja 2009.

3

posto tjednog gubitka zabilježio je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, najviše od svibnja 2009.

U pretprošlom je tjednu pak zabilježio najveći tjedni skok od financijske krize, što pokazuje veliku volatilnost koja vlada u posljednje vrijeme na financijskim tržištima.

U petak je dolar prema jenu oslabio 0,7 posto, skliznuvši na 108,855 jena za dolar, budući da japanski investitori i kompanije povlače kapital u Japan pred završetak tamošnje fiskalne godine. Tečaj eura skliznuo je pak 0,2 posto, na 1,10080 dolara, no ojačao je 3 posto u ovotjednom trgovanju.

„Oštre oscilacije tečaja dolara u trgovanjuu četvrtak jasan su dokaz da je niz mjera američke središnje banke Fed usmjerenih osiguravanju dolarske likvidnosti konačno urodio plodom”, napisali su analitičari MUFG-a u bilješci klijentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close