Dolar ojačao prema najvažnijim valutama, indeks dosegnuo 90,418 bodova

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2021. u 21:59
Dolar je od ožujka oslabio 12 posto/SHUTTERSTOCK

Tečaj eura tijekom prijepodneva nakratko skliznuo na 1,2167 dolara, najnižu vrijednost od 25. prosinca.

Dolar je ojačao početkom ovog tjedna prema šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima zahvaljujući jačanju prinosa na američke državne obveznice, kao i očekivanjima novih poticaja u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva u ponedjeljak je bio u plusu 0,1 posto prema zatvaranju u petak, na 90,418 bodova.

Time je u plusu oko 1,3 posto u odnosu na najnižu razinu u gotovo tri godine od 89,206 bodova, na koju je pao prošlog tjedna. U odnosu na ožujak kada je dosegnuo najviše vrijednosti u zadnje tri godine, američka valuta izgubila je na vrijednosti oko 12 posto.

Tečaj eura tijekom prijepodneva nakratko skliznuo na 1,2167 dolara, najnižu vrijednost od 25. prosinca. Prošlog tjedna, pla, dosegnuo je 1,2349 dolara što je najviše od travnja 2018. Američka valuta ojačala je i prema jenu, na najvišu vrijednost u mjesec dana, na 104,2 jena.

Izabrani predsjednik Joe Biden obećao je tisuće milijardi dolara dodatne potrošnje za potrebe lakšeg prevladavanja korona krize što bi mu trebala olakšati demokratska kontrola u oba doma američkog Kongresa.

Planovi o dodatnoj potrošnji inače bi kod investitora izazvali zabrinutost oko mogućeg jačanja inflacije i utjecaja na američki dolar u vrijeme slabog stanja gospodarstva, no podršku dolaru u posljednje vrijeme pruža rast prinosa na američke državne obveznice, ističe Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close