Dok Zapad diže, Kina spušta kamatne stope kako bi izbjegli ozbiljnu prijetnju

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2022. u 13:00
Procjenjuje se da je kriza na kineskom tržištu nekretnina u prošloj godini izbrisala više od bilijun dolara vrijednosti/Reuters

Petogodišnja osnovna kamatna stopa pala je za 15, a na jednogodišnje kredite za 5 bb.

Kineska središnja banka snizila je kamatne stope u nastojanju da podupre krizom pogođeno tržište nekretnina i potakne rast gospodarstva, koji se posljednjih mjeseci usporava zbog “zatvaranja” u cilju suzbijanja koronavirusa.

Kineska narodna banka (PBOC) u ponedjeljak je snizila petogodišnju osnovnu kamatnu stopu za 15 baznih bodova, na 4,30 posto, dok je kamatu na jednogodišnje kredite smanjila za 5 baznih bodova, na 3,65 posto.

Porasle burze
Ovakav potez tamošnja financijska tržištima su pozdravila. U Hong Kongu i Šangaju dioničke burze su porasle između 0,2 i 0,5 posto. Drugo najveće svjetsko gospodarstvo suočeno je s krizom na tržištu nekretnina koja je zaustavila gradnju nekih projekata.

“Zatvaranja” zbog stroge politike ‘nulte tolerancije’ epidemije koronavirusa također su pritisnula kompanije i kupce. U ponedjeljak je Narodna banka Kine smanjila petogodišnju kamatnu stopu, a to će sniziti troškove otplate kredita u cijeloj zemlji.

Glavna ekonomistica za Kinu u banci ING Iris Pang rekla je da su potezi središnje banke dio širih napora kako bi se poduprlo tržište nekretnina. “U isto vrijeme su neke lokalne samouprave počele ​​investitorima posuđivati sredstva kako bi nastavili izgradnju nedovršenih kuća”, rekla je u ponedjeljak u svojoj bilješci.

5,5

posto iznosi ciljana stopa ovogodišnjeg ekonomskog rasta Kine

“Te dvije mjere zajedno bi trebale smanjiti zabrinutost postojećih zajmoprimaca”, dodala je. Procjenjuje se da je kriza na kineskom tržištu nekretnina u prošloj godini izbrisala više od bilijun dolara vrijednosti u tom sektoru.

Prema službenim podacima, prodaja nekretnina u Kini pada 11 mjeseci zaredom. To je najdulji pad otkako je Kina stvorila privatno tržište nekretnina u kasnim 1990-ima.

Prekinuti radovi
Nekoliko kineskih kompanija prekinulo je graditeljske radove na kućama koje su već bile prodane, zabrinuti za vlastite financije. Na to su stotine kupaca nekretnina zaprijetile da će prestati plaćati kredite dok se radovi ne nastave. U međuvremenu je kineska vlada naznačila da bi zemlja mogla propustiti svoj cilj godišnjeg gospodarskog rasta od 5,5 posto.

Najviše tijelo vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike Politbiro nije spominjao službeni ciljani rast nakon tromjesečnog gospodarskog sastanka u srpnju. Samo je priopćeno da će čelnici “nastojati postići najbolje moguće rezultate”.

Prošloga je tjedna kineski premijer Li Keqiang rekao da će vlada povuči dodatne poteze kako bi se povećala potrošnja i ulaganja u zemlji, nakon pokazatelja da je rast potrošnje i proizvodnje u zemlji neočekivano usporen.

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno je porasla, nakon prošlotjednog skoka za 2,3 posto jer se očekuje daljnje agresivno povećanje kamata Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretao se jučer oko 108,23 boda, dok je u petak navečer iznosio 108 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close