Dok svijet napušta gotovinu, u Hrvatskoj pada broj kartica

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2014. u 12:34
Thinkstock

Posljednji podaci govore da se broj kartica u Hrvatskoj smanjio za šest posto.

Potpuni nestanak plaćanja u gotovini možda je i bliže nego što očekujemo. Iako zvuči pomalo utopistički, o potpunom izbacivanju gotovog novca iz novčanika sve glasnije razmišljaju Norvežani.

Tako Finans Norge – vodeća financijska korporacija koja okuplja 200 tamošnjih financijskih institucija – smatra da bi Norveška do 2020. trebala u potpunosti prijeći na bezgotovinsko plaćanje karticama.Eliminacijom gotovinskih transakcija spriječili bi se problemi s financijskim kriminalom, pljačkama i pranjem novca, ocjenjuje Finans Norge. Kako sada stvari stoje, Norveška je već sada na dobrom putu da novčanice i kovanice postanu tek uspomena. Naime, u toj se državi svega pet posto svih transakcija obavlja u gotovini.

 

56mlrd.

kuna vrijednost je kartičnih transakcija u Hrvatskoj na godišnjoj razini

"Plaćanje gotovinom predstavlja tako mali postotak transakcija da bi smo mogli i bez njega", stoji u priopćenju Finans Norgea. Inače, još manje gotovinskih transakcija bilježi se u Švedskoj i Velikoj Britaniji. Bezgotovinsko plaćanje korisno je za sve sudionike u platnom prometu, tvrdi Marija Duljković, sudska vještakinja za bankarstvo i financije i velika zagovornica bezgotovinskog plaćanja. "Prijenos, prijevoz i čuvanje gotovog novca vrlo su skupe i rizične transakcije što se na kraju cjenovno odražava i na krajnje korisnike", upozorava Duljković. Prema podacima iz lanjskog istraživanja Sektora za bankarstvo Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj je na kraju lanjskog lipnja postojalo 8,5 milijuna debitnih i kreditnih kartica, šest posto manje nego godinu ranije.

Ukupna vrijednost kartičnih transakcija u prvih šest lanjskih mjeseci iznosila je 56 milijardi kuna, 0,5 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. Marija Duljković ističe kako je financijskom sustavu u interesu da se što više koristi bezgotovinsko plaćanje, stoga nije slučajno da u Hrvatskoj postoji preko osam milijuna izdanih kartica. Potpuno ukidanje gotovinskih transakcija Duljković ne smatra tek dalekom budućnošću. "Razvoj tehnologije dopušta ukidanje gotovinskih transakcija tim više jer troškovi te tehnologije za izdavatelje i korisnike kartica više nisu tako visoki", kaže Duljković.Ipak, norveški analitičari smatraju kako je zbog privatnosti građana potrebno ostaviti mogućnost gotovinskih plaćanja.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ali vjerujem da u Norveškoj to funkcionira…kao i vlada, javni sektor, porezni sistem, naplata, socijala….

Možda u svijetu, ali u Hrvatskoj ako ćeš za sve transakcije koristiti karticu biti ćeš gladan, da i ne spominjemo blesavi ovršni zakon koji ti u slučaju blokade računa blokira i sve kartice tako da ukoliko nemaš nešto gotovine kod kuće nećeš ni kruh moći kupiti…

Posebna priča su trgovačke marže na neke proizvode koje su manje od naknade koja se plaća banci za tu transakciju…

ovisno o sektoru i ugovorenoj naknadi, nekada njihova naknada iznosi više od zarade trgovca, jer su proslijedili vaš novac na njegov račun, neš ti operacije i usluge

Članak je očito plaćeni, ali unatoč tome naslov je katastrofalan i potpuno nepovezan s člankom koji slijedi.
U Hrvatskoj ima 8,5 miljuna kartica i to je dobro? I trebalo bi rasti?
Halo, ima koga, kuc-kuc?

New Report

Close