Dok se čeka mig FED-a, barel ispod 84 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2023. u 22:00
Usporavanje svjetskog gospodarstva stvara pritisak na cijene crnog zlata/REUTERS

Cijena barela stabilizirala se na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje na 83,27 dolara.

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima dok ulagači čekaju govor predsjednika američke središnje banke Feda Jeromea Powella u Jackson Holeu u potrazi za daljnjim smjernicama u pogledu kamatnih stopa.

Cijena barela stabilizirala se na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje na 83,27 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao također po gotovo nepromijenjenoj cijeni 78,22 dolara.

Podaci o proizvodnoj aktivnosti u sklopu indeksa menadžera nabave (PMI) pokazali su sumornu sliku i povećali zabrinutost za potražnju. Japan je u kolovozu izvijestio o smanjenju tvorničke aktivnosti treći mjesec zaredom.

Poslovne aktivnosti u eurozoni također su pale više od očekivanog, osobito u Njemačkoj, a čini se i da će se aktivnosti u britanskom gospodarstvu u tekućem tromjesečju smanjiti te prijeti opasnost od njegova pada u recesiju.

Poslovna aktivnost u SAD-u se u kolovozu približila točki stagnacije, s najnižim rastom nakon veljače. “Slabiji zamah rasta u Kini primarni je uzrok pogoršanja globalnih proizvodnih aktivnosti. To opterećuje europske zemlje, poput Njemačke, u kojima je rast i nadalje jako izložen kineskoj potražnji”, ističu analitičari BCA Researcha.

U međuvremenu, dužnosnici Feda, ECB-a, Bank of England i Bank of Japan stižu u Jackson Hole, na redoviti godišnji simpozij, a investitori čekaju njihove izjave kako bi dobili signale o daljnjem smjeru kretanja kamatnih stopa.

SAD pak radi na prijedlogu kojim bi se ublažile sankcije usmjerene na naftni sektor Venezuele, dozvoljavajući većem broju tvrtki i zemalja da uvoze njezinu sirovu naftu ako ta zemlja krene prema slobodnim predsjedničkim izborima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close