Dok COVID gricka dobit Zabe i PBZ-a, HPB ostvario 14,5 posto rasta

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2021. u 07:33
Operativna dobit HPB-a porasla je 8 posto, na 74 milijuna kuna/PATRIK MAČEK/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka zabilježila je 40 milijuna kuna neto dobit, a uspjeh pripisuju smanjenju troškova.

Profitabilnost vodećih domaćih banaka još je uvijek pod pritiskom krize izazvane koronavirusom, pokazuju rezultati za prvo tromjesečje Zagrebačke banke (Zaba) i Privredne banke Zagreb (PBZ).

No, iznimka je Hrvatska poštanska banka (HPB) koja je izvijestila o dvoznamenkastom porastu dobiti. Zaba je ostvarila u prvom tromjesečju ove godine dobit nakon oporezivanja od 417 milijuna kuna, što je za 27 milijuna kuna ili 6,1 posto manje u odnosu na isti kvartal lani.

Poslovni prihodi iznosili su milijardu kuna, što predstavlja pad od 85 milijuna kuna, odnosno 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Neizvjesne posljedice

Neto prihod od kamata iznosi 565 milijuna kuna i smanjen je 60 milijuna kuna ili 9,6 posto, a najvećim dijelom pod utjecajem nižih neto kamatnih marži, slijedom tržišnih kretanja, naveli su iz Zabe. Neto prihod od provizija i naknada iznosi 231 milijun kuna, 20 milijuna kuna manje.

Neto krediti i predujmovi komitentima iznose 65,4 milijarde kuna, što je pad za 2,1 milijardu kuna, slijedom smanjenja izloženosti prema državi te uz usporavanje kreditiranja stanovništva, napomenuli su iz Zabe. Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a iznose 99,3 milijarde kuna. Pritom, povećanje od 1,1 milijardu kuna ostvareno je najvećim dijelom u depozitima po viđenju stanovništva.

3

milijuna kuna pao je neto kamatni prihod Hrvatske poštanske banke u prvom tromjesečju dosegnuvši 135 milijuna kuna

Iz Zabe su poručili da pandemija COVID-19 u prvom tromjesečju 2021. i dalje ima značajne negativne učinke na ekonomski i financijski sustav, pri čemu su izgledi za budući oporavak još neizvjesni.

“Na datum ovog izvještaja učinak pandemije se nastavlja. Neizvjestan je razmjer posljedica na gospodarstvo, a samim tim i na financijsku poziciju banke i buduće rezultate poslovanja. Uz snažnu kapitalnu i likvidnosnu poziciju banka aktivno prati razvoj događaja i procjenjuje utjecaj na poslovanje, financijske rezultate, financijski položaj i novčane tijekove”, rekli su iz Zabe.

PBZ je u prvom tromjesečju ove godine ostvario dobit prije oporezivanja od 275,1 milijuna kuna, što je 16,2 posto manje nego u prvom lanjskom kvartalu, pokazuju podaci iz konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvještaja.

Sama Privredna banka Zagreb ostvarila je u prva tri mjeseca dobit nakon oporezivanja 195,4 milijuna kuna. To je 10,2 posto manje nego prošle godine.

Na razini grupe kamatni prihod u prva tri mjeseca iznosio je 698 milijuna kuna, dok kamatni rashod iznosi 71 milijun kuna. Neto prihod od provizija i naknada PBZ grupe u istom razdoblju iznosi 314,2 milijuna kuna.

Dok dvije najveće banke u zemlji i dalje osjećaju teret pandemije, HPB velikih problema s tom krizom nema. Naime, ta je banka ostvarila neto dobit od 40 milijuna kuna, što je za oko pet milijuna kuna ili 14,5 posto više no u istom razdoblju lani.

Manji troškovi

Kako je navedeno financijskom izvješću, operativna dobit iznosila je 74 milijuna kuna, pet milijuna kuna ili osam posto više no u prva tri lanjska mjeseca. “Veća operativna dobit rezultat je mjera smanjenja troškova pokrenutih u 2020. i manjih troškova osiguranja pasive”, istaknuli su iz HPB-a.

Pritom, operativni prihodi su pali za četiri milijuna kuna, na 191 milijun kuna, a operativni troškovi su bili manji za 9 milijuna te iznosili 116 milijuna kuna.

Neto prihod od kamata pao je za tri milijuna kuna, na 135 milijuna kuna, dok se neto prihod od naknada i provizija zadržao na razini od 42 milijuna kuna.

“Neto kamatni prihod je u blagom padu ponajviše zbog prilagođavanja kreditnog portfelja sukladno pandemiji, to jest rastu subvencioniranih kredita stanovništvu i transakcija podržanih od strane države s nižim kamatnim stopama te smanjenim kreditnim aktivnostima gospodarstva i malih i srednjih poduzeća”, stoji u izvješću.

Komentari (2)
Pogledajte sve

PBZ je, usprkos (valjda kupljenim?) nagradama, najlošija banka pa možda u tom grmu leži odgovor…

..imaju najviše naknade za  poslovanje računa,  najkraće otvorene poslovnice , doslovno su više zatvoreni-  tijekom  tjedna  – nego otvoreni.

Imaju višak zaposlenih, kompliciran software ,  ali  kao i druge banke- najtječu

se u uređenju interijera, razbacuju se sigurnosnim pizdarijama kao da su badava  i na ostali  drugi način- zabavljaju  klijente  , dok  čekaju…

New Report

Close