Dogovor o trećoj talijanskoj banci okidač za nova spajanja

Autor: Tomislav Pili , 24. ožujak 2016. u 22:01
Novonastala banka brojit će 2500 poslovnica i 25.000 zaposlenika/REUTERS

Spajanje ovih banaka biti će predložak za daljnje okrupnjavanje najranjivijeg tržišta u eurozoni.

Ojačavanje talijanskog bankovnog tržišta – najranjivijeg u eurozoni – započelo je u četvrtak stvaranjem treće banke po veličini nakon UniCredita i Intese Sanpaolo. Nakon niza peripetija Banca Popolare di Milano i Banco Popolare koja je do prije dvije godine bila prisutna i na hrvatskom tržištu sklopile su dogovor o spajanju. Ovaj dogovor ujedno je prvi pod štitom novouspostavljenog jedinstvenog europskog nadzornog mehanizma.

 

170mlrd.

eura iznosit će imovina nove, treće banke po veličini

Ozbiljan dogovor
Da se radi o ozbiljnom poslu svjedoči i činjenica da će nova banka biti treća talijanska banka po veličini s imovinom od 170 milijardi eura, 2500 poslovnica i 25.000 zaposlenih. Izvršni direktor Banco Popolare di Milano Giuseppe Castagna postat će i izvršni direktor nove banke sa sjedištem u Milanu i Veroni dok će mjesto predsjednika preuzeti Carlo Fratta Pasini, predsjednik Banco Popolare. Sporazumom je predviđeno da se Banco Popolare  dokapitalizira u iznosu od milijarde eura dok bi još 500 milijuna eura trebala prikupiti prodajom imovine.

Sporazum o spajanju još treba dobiti odobrenje Europske središnje banke (ECB). Početkom tjedna čelnica europske bankovne supervizije Daniele Nouy izjavila je kako je neophodno da spajanje ovih dviju banaka prođe bez problema jer će biti prvo od mnogih koje slijede. Naime, talijanskom bankovnom tržištu neophodna je konsolidacija, smatraju analitičari, što je pokazao i lanjski ECB-ov stres-test banaka u eurozoni. Izmučene trogodišnjom recesijom, talijanske banke stenju pod teretom nenaplativih kredita teških 360 milijardi eura.

Predložak za ostale
Zabrinutost investitora oko utjecaja loših kredita na profitabilnost banaka rezultirala je u siječnju snažnom rasprodajom bankovnih dionica na burzi. Johan de Mulder, analitičar Bernsteina, kaže za Financial Times kako je usuglašavanje oko uvjeta spajanja pokazalo kako je ECB ozbiljan u namjeri rješavanja problema loših kredita u bilancama talijanskih banaka. "Uspješno spajanje poslužit će kao predložak za daljnju konsolidaciju u sektoru i pokazuje ECB-ovu namjeru za agresivnije poticanje dokapitalizacija", dodao je de Mulder. Okrupnjavanje talijanskih banaka želja je i vlade premijera Mattea Renzija koja je svjesna prevelike fragmentiranosti tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close