Dobre vijesti za građane: Novac će sjedati na račun u roku 10 sekundi?!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2022. u 14:39
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Prijelaz s uplate koja sjeda na račun primatelja sljedeći dan na uplatu koja sjeda u roku 10 sekundi ravna je prijelazu s obične na elektronsku poštu’.

Europska komisija je u srijedu predložila zakon prema kojem će banke morati trenutačno izvršavati sve transakcije u eurima bez dodatnih troškova.

Prema Komisijinom prijedlogu, uplate u EU i Europskom gospodarskom prostoru sjedat će trenutačno na račun, bez obzira na doba dana i koji je dan u tjednu i je li u pitanju radni ili neradni dan. Sada se čeka i do tri dana, naročito ako se uplata izvrši krajem tjedna i najčešće se mora čekati do ponedjeljka da se novac pojavi na računu.

“Prijelaz s uplate koja sjeda na račun primatelja sljedeći dan na uplatu koja sjeda u roku 10 sekundi ravna je prijelazu s obične na elektronsku poštu”, izjavila je povjerenica za financijske usluge Mairead McGuinness.

“Danas se gotovo devet od deset kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuje kao tradicionalni ‘spori’ transferi. Nema razloga zašto mnogi građani i tvrtke u EU-u ne mogu odmah slati i primati novac, tehnologija koja omogućuje instant plaćanja postoji od 2017.”, dodaje povjerenica.

Komentirajte prvi

New Report

Close