Dobre vijesti za građane: Konačno stigla odluka Vrhovnog suda koja se čekala godinama

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2020. u 11:53
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Građanski je odjel Vrhovnog suda donio na sjednici 30. siječnja 2020. ovo pravno shvaćanje kojim je “pomaknut” trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor.

Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF. Vrhovni sud RH objavio je pravno mišljenje na koje su dužnici u CHF čekali godinama: proglasi li im sud pravomoćnom odlukom ugovor o kreditu ništetnim, zastarni rok za njihova potraživanja počinje teći tek od tog dana, piše Večernji list.

– Zastarni rok u slučaju restitucijskog zahtjeva prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora, odnosno u slučaju zahtjeva iz članka 323. stavak 1. ZOO/05. (članak 104. stavak 1. ZOO/91.) kao posljedice utvrđenja ništetnosti ugovora, počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora – stoji u objavljenom mišljenju na web stranici Vrhovnog suda. 

Građanski je odjel Vrhovnog suda donio na sjednici 30. siječnja 2020.  ovo pravno shvaćanje kojim je "pomaknut" trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor. Prema tom shvaćanju zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora. Pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačavanju sudske prakse. Ono je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda RH. Po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, pravno je shvaćanje važno i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja, pojasnili su na Vrhovnom sudu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobro za sve je zato što će građani za dužničkim PTSP-om vraćeni novac koji je završio “van države” biti potrošen u Hrvatskoj i za sve plaćen pdv koji na kraju – ide u proračun.

Zasto je ovo dobro za gradjane?

Ovo je dobro za one koji su digli kredit koji ne zele vratiti jer ce ga morati vratiti svi porezni obveznici kada banke zavrse s tuzbenim procesom protiv RH

New Report

Close