Dionici Atlantic grupe pala cijena na 1.340 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2019. u 09:50
Foto: Getty Images

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 12,8 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego dan prije.

Na Zagrebačkoj će burzi u četvrtak, kao i prethodnih dana, u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni rezultati domaćih kompanija, dok je Crobex indeks, nakon jučerašnjeg znatnijeg pada, na putu tjednog gubitka.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,74 posto, na 2.002 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,50 posto, na 1.188 bodova.

U petak se na burzi zbog praznika ne radi, a Crobex je trenutno u minusu 0,5 posto u odnosu na početak tjedna. No, Crobex10 ojačao je od početka tjedna 0,15 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 12,8 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego dan prije.

„Jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi okončano je korekcijom ključnih dioničkih indeksa. Trgovinski dan obilovao je objavama poslovnih rezultata za treći kvartal, a između ostalih istaknuli su se AD Plastik, Kraš, Janaf, Podravka…”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, 2,2 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Liburnia Riviera Hotela, kojoj je cijena porasla za 0,85 posto, na 4.720 kuna.

S prometom od 1,8 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, kojoj je cijena snižena za 0,3 posto, na 170,50 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena, na 500 kuna.

S prometom od 1,6 milijuna kuna slijedila je dionica Kraša, kojoj je cijena stagnirala na 1.050 kuna.

Ta je kompanija jučer objavila da je u prvih devet mjeseci ove godine Kraš grupa ostvarila neto dobit od 18,5 milijuna kuna, što je za 9,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom su prihodi tvrtke porasli za 1,7 posto, na 704,4 milijuna kuna.

Dionici Hrvatske poštanske banke (HPB) cijena je, pak, porasla za 1,7 posto, na 585 kuna, uz promet od gotovo 710 tisuća kuna.

Ta je banka izvijestila da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 170,4 milijuna kuna, što je 38 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Među trgovanijim dionicama, snažnije je porasla cijena dionicama Petrokemije, za 7,8 posto, na 62 kune.

Nasuprot tomu, veće su gubitnice danas dionice brodarskih kompanija. Tako je dionicama Jadroplova cijena snižena za 16 posto,Tankerske Next Generation za 8,6 posto, a Atlantske plovidbe za 6,3 posto.

Dionici Atlantic grupe cijena je, pak, pala za 2,2 posto, na 1.340 kuna.

Atlantic je objavio da je PharmaSu prodao tvrtku Fidifarm, u čijem je vlasništvu brend dodataka prehrani Dietpharm.

Zaključenje transakcije se očekuje krajem godine, izvijestili su iz Atlantic grupe i poručili da time nastavljaju strategiju dezinvestiranja non-core djelatnosti i fokusa na glavne kategorije i brendove te ciljanu internacionalizaciju portfelja.

Đuro Đaković grupa je, pak, izvijestila o blokadi računa te ostavci predsjednika Uprave Marka Bogdanovića, nakon višednevnog štrajka radnika zbog neisplate plaća.

Dionicom Đure Đakovića jučer je ostvaren promet od 310 tisuća kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena, na 5,00 kuna.

A na europskim su burzama indeksi jučer zabilježili različite predznake. Londonski FTSE ojačao je 0,3, a pariški CAC 0,45 posto. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,2 posto.

„Uz poslovna izvješća kompanija, koja se objavljuju u serijama, fokus investitora je bio na objavi podatka o stopi nezaposlenosti u Njemačkoj i stanju tamošnjeg tržišta rada”, kaže Jozo Leko.

A na Wall Streetu su cijene dionica porasle. Dow Jones ojačao je 0,4 posto, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto, kao i Nasdaq indeks.

„U SAD-u su objavljeni podaci agencije ADP o 125.000 novozaposlenih radnika kod privatnih poslodavaca, te rastu BDP-a od 1,9 posto u trećem kvartalu, koji su nadmašili očekivanja analitičara. Ipak, objava Fedove odluke o rezanju ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova potaknula je novi rast dioničkih indeksa koji su jučerašnje trgovanje zaključili na novim rekordnim razinama”, zaključuje Jozo Leko.

Komentirajte prvi

New Report

Close