Dijelu hrvatskih građana omogućena odgoda otplate kredita, procedura je pojednostavljena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2021. u 11:44
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Banka je već ranije zaustavila aktivaciju novih instrumenata osiguranja za naplatu nepodmirenih dospjelih dugovanja te na zahtjev omogućila privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga klijentima koji na taj način otplaćuju svoje kredite.

Erste banka je svojim klijentima s područja Sisačko-moslavačke županije i okolnih županija pogođenih potresom kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, omogućila ugovaranje odgode otplate kredita na razdoblje od šest do 12 mjeseci, objavili su u utorak iz te banke.

Odgodu otplate kredita na razdoblje do šest mjeseci mogu ugovoriti i građani koji, uslijed posljedica potresa, ostanu bez prihoda ili im se oni smanje.

Za realizaciju odgode otplate kredita klijenti ne plaćaju naknadu niti bilo kakve druge dodatne troškove. Osim toga, banka ne zahtijeva dodatne instrumente osiguranja, kao niti zamjenu postojećih.

U slučajevima kada je inicijalnim ugovorom o kreditu bilo zasnovano založno pravo na nekretninama u korist banke, prilikom realizacije odgode potrebno je provesti postupak solemnizacije aneksa ugovora, a banka će pripadajući javnobilježnički trošak u cijelosti preuzeti na sebe.

Zahtjeve za odgodu otplate kredita klijenti mogu osobno podnijeti u bilo kojoj poslovnici banke, zaključno do 31. ožujka.

S ciljem pojednostavljenja procedure, klijenti s područja Sisačko-moslavačke županije za ugovaranje odgode u trajanju do šest mjeseci prilažu samo pisanu izjavu o tome da im je u potresu oštećena nekretnina, dok će za odgodu u trajanju do 12 mjeseci biti potrebno dokumentirati značajnije materijalne štete na nekretnini.

Klijenti s područja okolnih županija odgodu realiziraju uz predočenje odgovarajuće dokumentacije o oštećenju nekretnine, neovisno o željenom roku trajanja odgode.

Klijenti koji odgodu otplate kredita ugovaraju zbog gubitka ili smanjenja prihoda, pisanu izjavu i dokumentaciju o tome dostavljaju prilikom sklapanja aneksa ugovora o kreditu.

Iz Erste banke u priopćenju ističu kako je mogućnost odgode otplate kreditnih obveza dodatni korak u ukupnosti mjera koje su donijeli s ciljem olakšavanja utjecaja trenutačnih okolnosti na financijski položaj građana s pogođenih područja.

Banka je već ranije zaustavila aktivaciju novih instrumenata osiguranja za naplatu nepodmirenih dospjelih dugovanja te na zahtjev omogućila privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga klijentima koji na taj način otplaćuju svoje kredite.

Također, privremeno je, za klijente s područja Sisačko-moslavačke županije, ukinut obračun zatezne kamate na sva nepodmirena dugovanja, koja dospijevaju na naplatu do 31. ožujka, a donijeta je i odluku da će klijentima s tog područja, koji koriste prešutna prekoračenja po tekućem računu s dospijećem u razdoblju do 9. travnja 2021., ista automatski produljiti, pod jednakim i nepromijenjenim uvjetima.

Klijenti koji realiziraju odgodu otplate kredita, bit će ujedno oslobođeni i plaćanja naknade za vođenje transakcijskih računa u prva tri mjeseca tekuće godine.

Iz Banke napominju i da se mjerama podrške klijentima s područja pogođenih potresom pridružila i kartična kuća Erste Card Club, koja je, osim privremene obustave mjera prisilne naplate i obračuna zatezne kamate, korisnicima svojih kreditnih kartica omogućila dvomjesečnu odgodu otplate računa s dospijećem u siječnju tekuće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close